Dobitnici Nobela za mir: Prijeti nuklearni rat, treba ukinuti nuklearno oružje

Foto: EPA

Lideri skupine koja predstavlja preživjele iz američkih napada atomskom bombom na Hirošimu i Nagasaki, a kojima je dodijeljena Nobelova nagrada za mir, upozorili su na sve veći rizik od nuklearnog rata te su ponovili svoj poziv za ukidanjem nuklearnog oružja.

"Međunarodna situacija postaje sve gora, a sada se vode ratovi dok države prijete upotrebom nuklearnog oružja," rekao je Shigemitsu Tanaka, preživjeli iz američkog bombardiranja Nagasakija 1945. godine i suvoditelj grupe Nihon Hidankyo.

"Bojim se da smo kao čovječanstvo na putu prema samouništenju. Jedini način da to spriječimo je ukidanje nuklearnog oružja," dodao je.

Dodjeljujući nagradu preživjelima, Norveški Nobelov odbor ukazao je na razaranje uzrokovano atomskim bombardiranjima Hirošime i Nagasakija te višedesetljetni rad japanske grupe na uklanjanju nuklearnog oružja.

Nastojanja ove grupe ključna su u današnjem svijetu, naveo je odbor, ne navodeći pritom nijednu državu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin signalizirao je prošlog mjeseca da bi Moskva mogla razmotriti odgovor nuklearnim oružjem ako Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici dopuste Ukrajini napade duboko unutar Rusije pomoću zapadnih dalekometnih projektila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.