Dodatne timove u domovima zdravlja tijekom ljeta posjetilo 26.000 turista

Ilustracija: Ivo Cagalj/PIXSELL

Proteklog je ljeta je uvođenjem dodatnih 37 timova u domove zdravlja osigurana veća dostupnost i brzina pružanja zdravstvene zaštite domaćim i stranim turistima, prema podacima njihove usluge je zatražilo 26.507 turista, a najviše posjeta bilo je u Primorsko-goranskoj županiji.

Nakon te županije, na koju se odnosi 34,6 posto posjeta, slijede Istarska (33,1 posto), Dubrovačko-neretvanska (13,2 posto) i Splitsko-dalmatinskoj županija (8,5 posto), podaci su koje je predstavilo Ministarstvo zdravstva na kongresu "Zdravstvena zaštita na otocima i ruralnim područjima“ u Novalji na otoku Pagu, u organizaciji tamošnjeg Doma zdravlja dr. Ivan Pehovac.

Za turiste iz EU i domaće turiste ovoga su ljeta po prvi put osigurani dodatni timovi u domovima zdravlja, ugovoreni s HZZO-om. Na 37 lokacija turisti su mogli dobiti zdravstvene usluge, recepte i uputnice na teret svog zdravstvenog osiguranja.

37 timova

Županije i domovi zdravlja osigurali su djelatnike za 37 timova, od ukupno ugovorenih turističkih timova s HZZO-om na 51 lokaciji.

"U njihov rad mogli su se uključiti i tek završeni diplomirani liječnici koji su dobili licencu za rad. Neke su županije i domovi zdravlja aktivirali liječnike u mirovini s licencom, a druge su pak sklopile suradnju s drugim ustanovama čiji su liječnici pritekli u pomoć tijekom sezone", istaknula je glavna savjetnica ministra zdravstva Martina Bogut Barić.

Ministarstvo zdravstva u opremanje dodatnih ambulanti uložilo je oko pola milijuna eura. Ministarstvo turizma pomoglo je u organizaciji rada s 340.000 eura, a uključio se i sustav turističkih zajednica na lokalnoj razini sa 170.000 eura.

Dodatni privremeni timovi radili su tijekom četiri turistička mjeseca u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Osječko-baranjskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Najveći broj lokacija organizirali su domovi zdravlja Dubrovačko-neretvanske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Istarske županije.

Stranim turistima koji dolaze iz zemalja Europske unije, Europskog gospodarskog prostora (EGP)  (Norveška, Island i Lihtenštajn), Švicarske i UK, temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja (u slučaju UK - Globalne kartice zdravstvenog osiguranja) i domaćim turistima (osiguranicima HZZO-a) pružali su usluge bez naplate na licu mjesta. U slučaju potrebe izdavali su i recepte za lijekove i uputnice za neodgodivu medicinsku uslugu, sve na teret njihova zdravstvenog osiguranja.

Najviše turista potražilo zdravstvenu zaštitu u Puli

Najveći ukupni broj posjeta turista, po lokaciji dodatnog tima doma zdravlja, bio je u Puli s 3400 posjeta, Malom Lošinju s 2300 posjeta, Poreču s 2000 posjeta, Krku s nešto više od 1800 posjeta, te Crikvenici, Rabu, Umagu, Rovinju i Novalji s oko 1500 posjeta turista.

To je povećalo dostupnost i brzinu pružanja zdravstvene skrbi turistima te smanjilo uobičajeni povećan pritisak na sustav ordinacije obiteljske medicine, te izvanbolničke i bolničke hitne službe u vrijeme turističke sezone, ističe Ministarstvo zdravstva.

Kako bi u sljedećoj turističkoj sezoni projekt bio još efikasniji, planira se dodatno motivirati županije i domove zdravlja na organizaciju dodatnih lokacija pružanja zdravstvene zaštite turistima. 

"Plan je za iduću godinu dodatno potaknuti županije za otvaranje većeg broja ambulanti. Sva ova ulaganja poslužila su i jačanju uloge domova zdravlja kao središnje ustanove na primarnoj razini", poručila je Bogut Barić.  

Za ovakvu organizaciju rada osiguran je pravni temelj u izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti te Pravilnikom o normativima i standardima za turističku ambulantu, koji je donesen početkom ove godine.

Struka je odredila minimalne normative i standarde u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme te je po prvi puta uvedena i obveza županijama da utvrde minimalno potreban broja turističkih ambulanti za svaku turističku sezonu na temelju broja dolazaka turista u prethodnoj godini. Hrvatske udruge poslodavaca.

Trodnevni kongres u Novalji održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Grada Novalje, Ličko - senjske županije i HUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.