Dodik odbio ukinuti vize pa izvrijeđao i Kosovare i Bošnjake

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik potvrdio je danas da neće dopustiti da se između Bosne i Hercegovine i Kosova uspostavi bezvizni režim i omogući puna sloboda kretanja građanima dviju država iako je kosovski premijer Albin Kurti najavio da će Kosovo od početka iduće godine ukinuti vize s BiH.

Kurti, koji sudjeluje na summitu Berlinskog procesa u glavnom gradu Njemačke, tamo je najavio da će od 1. siječnja osobe s putovnicama BiH moći nesmetano ulaziti na Kosovo, što sada nije slučaj. Razlog je to što političari iz Republike Srpske odbijaju dati suglasnost da državljani Kosova s dokumentima svoje države mogu ulaziti u BiH jer to smatraju de facto priznanjem kosovske neovisnosti.

Iznimno rijetka putovanja

Zbog toga su putovanja iz BiH na Kosovo i obratno iznimno rijetka jer državljanima dviju zemalja trenutačno trebaju vize koje mogu ishoditi samo kroz iznimno kompliciranu proceduru i na njih moraju čekati tjednima. 

Sloboda kretanja u regiji s osobnim iskaznicama sastavni je dio obveza koje su preuzele države-članice pa tako i BiH. To je svojim potpisom potvrdio bivši predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, iz Dodikove stranke, no srpski su dužnosnici u tijelima vlasti BiH ipak nastavili blokirati slobodu kretanja za državljane Kosova. 

"Dok entitet Republika Srpska odbija ratificirati sporazum o mobilnosti za slobodno kretanje s osobnim iskaznicama, koji je moja zemlja prva u regiji ratificirala u parlamentu, odlučio sam prekinuti čekanje. Republika Kosovo će od 1. siječnja iduće godine jednostrano dopustiti slobodno kretanje državljana BiH s osobnim iskaznicama", izjavio je kosovski premijer Kurti u Berlinu dodavši da je povezanost ključna za Berlinski proces.

"Muslimani bi to napravili, ali mi nećemo" 

No odluka vlade Kosova Dodika nije pokolebala, a on je u izjavi lokalnim medijima u RS ponovno vrijeđao Bošnjake u BiH, ali i kosovske Albance nazivajući ih Šiptarima, što je u u Srbiji uobičajeni pogrdni naziv za taj narod.

"Morali su znati da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo i da neće, naravno, priznati ni ulazak Šiptara s osobnom iskaznicom u BiH. Naravno, muslimani bi to uradili, Republika Srpska neće", izjavio je Dodik.

Činjenicu da Srbija priznaje kosovske dokumente i dopušta građanima Kosova da s tim dokumentima putuju preko teritorija Srbije za Dodika nije bitna i on kaže kako je to, po njegovu tumačenju, samo dokaz da je Kosovo dio Srbije, a da RS stoji iza takve politike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.