Dan kad je propao gigant. Tada je počela najveća ekonomska kriza naših života

Foto: Profimedia

Dana 15. rujna 2008. godine svijet je svjedočio jednom od najdramatičnijih trenutaka u povijesti moderne ekonomije - bankrotu investicijske banke Lehman Brothers. Osnovana još 1850. godine, Lehman Brothers bila je jedan od stupova američkog financijskog sustava, s imovinom vrijednom oko 600 milijardi dolara u trenutku sloma. Ovaj događaj ne samo da je izazvao paniku na financijskim tržištima već je potaknuo najgoru globalnu financijsku krizu još od Velike depresije 1930-ih godina.

Uvod u krizu

Lehman Brothers, kao i mnoge druge banke, bila je duboko upletena u trgovanje hipotekarnim vrijednosnim papirima koji su bili temeljeni na subprime hipotekama - zajmovima danima visokorizičnim zajmoprimcima. S rastom tržišta nekretnina, ti su vrijednosni papiri donosili značajne profite, ali su također predstavljali ogromnu rizičnost. Kada su cijene nekretnina počele padati, a dužnici prestali vraćati svoje kredite, cijeli financijski sustav suočio se s kolapsom.

Već 2007. godine počeli su prvi znakovi krize, no Lehman Brothers je, poput mnogih drugih velikih financijskih institucija, zanemario upozorenja. Do sredine 2008. godine gubici povezani s hipotekarnim vrijednosnim papirima i lošim investicijama počeli su se gomilati, a povjerenje investitora u Lehman Brothers naglo je opadalo.

Potraga za spasenjem

U tjednima prije bankrota, Lehman Brothers očajnički je tražio izlaz. Banka je pokušala pronaći kupca kako bi izbjegla kolaps, no bez uspjeha. Razgovori s britanskom bankom Barclays i Bank of America propali su jer su potencijalni kupci zahtijevali državne garancije, koje američka vlada nije bila spremna pružiti. Za razliku od Bear Stearnsa, koji je ranije te godine spašen kroz intervenciju Federalnih rezervi i prodan JPMorgan Chaseu, Lehman Brothers nije dobio takvu podršku.

Odlučujuća je bila odluka tadašnjeg ministra financija Henryja Paulsona, koji je smatrao da bi spašavanje Lehman Brothersa moglo stvoriti moralni hazard - signal da će država uvijek priskočiti u pomoć velikim financijskim institucijama. Ova odluka pokazala se kontroverznom jer su posljedice bankrota bile dalekosežnije nego što je itko mogao predvidjeti.

Posljedice bankrota

Bankrot Lehman Brothersa izazvao je valove šoka diljem globalnih financijskih tržišta. Indeks Dow Jones pao je za više od 500 bodova samo u jednom danu, dok su se europska i azijska tržišta suočila s padovima i sve većim strahom od potpunog kolapsa. Banke su prestale međusobno posuđivati novac zbog straha od insolventnosti, što je izazvalo krizu likvidnosti.

Vlade širom svijeta morale su poduzeti hitne mjere kako bi stabilizirale financijske sustave. U SAD-u je pokrenut program spašavanja financijskog sektora vrijedan 700 milijardi dolara pod nazivom TARP (Troubled Asset Relief Program), dok su Europska središnja banka i druge središnje banke također poduzimale izvanredne mjere kako bi osigurale likvidnost i spriječile širenje krize.

Dugoročne posljedice i nasljeđe

Bankrot Lehman Brothersa simbolizirao je neuspjeh dereguliranog financijskog sustava i postao snažan poticaj za reforme. Godine koje su uslijedile donijele su donošenje novih zakona i regulacija usmjerenih na jačanje financijske stabilnosti, kao što je tzv. Dodd-Frank zakon u SAD-u, koji je imao za cilj povećati transparentnost financijskog tržišta i smanjiti rizike koje banke preuzimaju.

No, iako je financijski sustav stabiliziran, nasljeđe Lehman Brothersa i dalje je prisutno. Milijuni ljudi širom svijeta izgubili su poslove, ušteđevine i domove kao posljedica krize. Povjerenje u financijske institucije trajno je narušeno, a mnogi i danas kritiziraju tadašnje lidere zbog načina na koji su upravljali krizom.

Bankrot Lehman Brothersa nije bio samo financijska katastrofa već i prekretnica u načinu na koji se promatraju globalna tržišta i rizici koji dolaze s prekomjernom financijskom slobodom. Uvođenje strožih regulatornih mjera i promjena u politici nadzora nad bankama bili su ključni odgovori na ovu krizu, no mnogi stručnjaci i dalje raspravljaju o tome jesu li te mjere dovoljne da spriječe buduće slične katastrofe.

Kriza iz 2008. godine ostala je opomena o važnosti odgovornog upravljanja rizicima i o krhkosti financijskih sustava koji, kada posrnu, mogu povući sa sobom čitave ekonomije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.