Dovršena analiza potresa u Zagrebu: "Mostovi su prošli jako dobro"

Foto: Josip Mikačić/Pixsell

Podaci dobiveni projektom koji je financirala EU pokazuju da je potresni rizik u Zagrebu vrlo visok. Kako prenosi HRT, Zagreb je smješten u aktivnom epicentralnom području, a Sesvete i Gornja Dubrava nalaze se blizu epicentra mogućih potresa.

No to nisu najugroženije gradske četvrti, nego je zbog velikog broja zgrada i stanovnika potresni rizik na tom području znatno veći.

Izrađeno je osam elaborata - o seizmičkim istraživanjima, geologiji, geotehnici, visokogradnji, mostovima, hidrotehničkim građevinama, kulturnim dobrima i kartografiji. U slučaju velikog potresa u Zagrebu su mogući odroni. Prema dobivenim rezultatima, ne očekuju se znatna oštećenja visokih zgrada.

"Vi imate kvartove koji su jako veliki i veliki broj ljudi živi u njima i naravno taj kvart gdje će možda ljudskih žrtava biti više, onda imate kvartove poput Gornjeg i Donjeg grada gdje ne živi puno ljudi, ali zbog stare gradnje i jer se tamo nalaze kulturna dobra računamo da će tamo biti materijalni gubici najveći", objašnjava za HRT Kristina Martinović, voditeljica projekta "Potresni rizik Grada Zagreba".

"Mostovi su jako dobro prošli na analizama. Oni su nam prvenstveno koridori koji će se koristiti i za evakuaciju i snabdijevanje", dodaje Martinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.