DP očekuje od 11 do 15 svojih državnih tajnika. Plenković: Mora biti realan broj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Šef HDZ-a i vlade Andrej Plenković je dao izjavu za medije nakon predsjedništva svoje stranke. Kazao je da se na sjednici razgovaralo o brojnim aktivnostima "koje su iza nas".

Također, Plenković je govorio o suradnji s HOK-om, državnim obveznicama, susretu s Draganom Čovićem, 11. obljetnici ulaska u EU te o stanju u turizmu i sanaciji kuća u područjima koja su pogođena nevremenom, piše HRT.

Hoće li DP dobiti od 11 do 15 državnih tajnika? Plenković: Mora biti realan broj

Plenković je komentirao izbor državnih tajnika. "Razgovaramo s nizom aktera u parlamentarnoj većini, nije tu samo DP, ima zainteresiranih, moramo naći neke realne okvire", kazao je.

[UŽIVO] 🔴 Izjava premijera nakon predsjedništva HDZ-a

[UŽIVO] 🔴 Izjava premijera nakon predsjedništva HDZ-a

Objavljuje HRT Vijesti u Ponedjeljak, 8. srpnja 2024.

Upitan što misli o izjavi Ivana Penave koji je kazao kako DP očekuje 10-15 mjesta, kazao je kako broj državnih tajnika DP-a mora biti realan.

"Dogovorit ćemo se. Mora biti realan broj. Državnih tajnika je manje nego zastupnika i time sam sve rekao", kazao je premijer.

"Boris Vujčić ostaje na čelu HNB-a"

Plenković je rekao da Boris Vujčić ostaje na čelu HNB-a. "Razgovarali smo guverner HNB-a i ja, i dogovorili smo se da on nastavi sa još jednim mandatom"; izjavio je Plenković.

Podsjetio je da su zajedno s guvernerom HNB-a Vujčićem vodili proces vezan uz članstvo Hrvatske u europodručju, istaknuvši kako su to pozicije u kojima je kontinuitet itekako bitan. 

"Imamo vrlo kvalitetnu suradnju i osjećaj zadovoljstva s onim što je iza nas. Politika HNB-a se treba voditi oko najvažnijeg pitanja a to je stabilnost  cijena. Ona je sada nakon članstva u europodručju dodatno vezana za ono što radi Europska središnja banka", rekao je Plenković. 

Prije ljetnog odmora, Hrvatski sabor će ovaj tjedan odlučiti i tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB), budući da guverneru Borisu Vujčiću mandat istječe 13. srpnja. Mandat istječe i njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te dvojici viceguvernera, Slavku Tešiji i Romanu Šubiću.

Sabor guvernera imenuje na prijedlog svog Odbora za izbor i imenovanja, uz mišljenje Odbora za financije i državni proračun. 

O Rodnim studijima na Filozofskom kojima se protivi DP: To je pitanje akreditacije i procedura

Plenković je, na upit novinara vezan uz zahtjev za osnivanje Rodnih studija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, čemu se protivi DP i stranke desnice, kratko rekao kako je to pitanje akreditacije studija i procedura, koja su u domenu Ministarstva znanosti i obrazovanja tj. nadležnih tijela. 

Zamoljen za komentar izjave predsjednika DP-a da su s koalicijskim partnerima u vladi dogovorili kako rodna ideologija ne može biti dio koncepta na kojemu se bazira vladajuća koalicija, premijer je odgovorio kako "postoji generalni dogovor kada je riječ o implementaciji interpretativne izjave koja je bila vezana uz Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji". "Ovo drugo je procedura koja se mora proći", ponovio je. 

Premijer Plenković je izvijestio i kako će u Hrvatskom saboru HDZ-ove zastupnike Davora Ivu Stiera i Nikolinu Brnjac, koji idu u Europski parlament, zamijeniti Željko Turk i Anđelka Salopek. 

Komentirao izbore u Francuskoj

Premijer se osvrnuo i na izbore u Francuskoj i preokret koji se na njima dogodio.

"Mene ništa nije iznenadilo. U Francuskoj postoji tzv. republikanski refleks. Cijeli francuski izborni sustav je smišljen da stranke krajnjih opcija, a to je godinama bilo Nacionalno okupljanje, uopće ne dođu u Nacionalnu skupštinu. Kada sam ja živio u Francuskoj, oni su imali dva mandata. Prva koja je to uspjela bila je unuka gospodina Le Pena i to je bilo veliko čudo.

Imamo 143 zastupnika Nacionalnog okupljanja. To je nevjerojatan politički događaj koji je zbog ovakvog izbornog sustava onemogućio njima da budu pobjednici izbora kao što je po postotku to izgledalo. Za njih je glasalo više od 10 milijuna, za ljevicu je glasalo manje od sedam milijuna, a za Macronovu opciju oko šest milijuna.

I u drugom krugu su uvjerljivi relativni pobjednici. Međutim, poruka je ostala i ta poruka će se vidjeti za tri godine kada budu predsjednički izboru u Francuskoj. Predsjednik je ostao bez većine i morat će se prilagoditi", rekao je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.