DP-ov ministar: Zbog epske suše štete u poljoprivredi veće od 130 milijuna eura

Ministar Dabro i Marijana Petir u prvom planu Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministar poljoprivrede Josip Dabro na Jesenskom sajmu u Gudovcu istaknuo je danas da će posljedice ovogodišnje, kako ju je nazvao, "epske suše" na domaću poljoprivredu biti ogromne, prema sadašnjim procjenama iznose 130 milijuna eura, no izračun šteta je još u tijeku pa se mogu očekivati i veće brojke.

Odgovarajući na upit novinara, dodao je da te procjene ne obuhvaćaju sve usjeve te da su najteže pogođene kulture poput šećerne repe i soje. 

"Bez preciznih informacija s terena, teško je donositi konkretne mjere potpore"

Ministar Dabro naglasio je kako je prioritet Ministarstva dobiti točnu procjenu šteta s terena kako bi se utvrdilo koje su kulture i područja najviše pogođena.

"Bez preciznih informacija s terena, teško je donositi konkretne mjere potpore", napomenuo je Dabro, kazavši da Ministarstvo planira aktivirati europska sredstva namijenjena pomoći poljoprivrednicima.

Dabro najavio nove sektorske natječaje

Najavio je i nove sektorske natječaje kao dio izmjena strateškog plana u poljoprivredi. Natječaji će biti usmjereni na povećanje proizvodnje u različitim sektorima, a prioritet je proizvodnja mesa, mlijeka, voća i povrća.

"Planiramo smanjiti broj natječaja, ali ih učiniti konkretnijima i s jasnim ciljevima. Na taj način ćemo pružiti učinkovitu potporu poljoprivrednicima koji su spremni povećati svoju proizvodnju i modernizirati svoje poslovanje", rekao je Dabro dodavši da je cilj Ministarstva poljoprivrede očuvati sadašnje razine proizvodnje.

Odgovarajući na pitanja novinara o padu proizvedenih količina mlijeka, ministar Dabro je kazao da se trend mijenja i da očekuje da će se proizvodnja mlijeka ove godine u odnosu na prethodnu ipak povećati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.