EPIDEMIOLOŠKA krivulja u Hrvatskoj je u silaznoj putanji. Imamo manje zaraženih na tjednoj razini, što, naravno, rezultira i manjim brojem onih na bolničkom liječenju.
No, situacija u bolnicama još uvijek nije dobra.
Dodaje da bi se rasterećenje bolničkih kapaciteta moglo dogoditi kada broj novooboljelih na dnevnoj razini još padne.
"Pad broja pacijenata na bolničkim liječenju tada bi se dogodio s jednim vremenskim odmakom, dva do tri tjedna. Ovisi opet kako gdje", dodaje Barušić.
Po čemu se ovaj val razlikuje od prethodna dva
Dodaje da ovaj treći val ima svoje specifičnosti u odnosu na prethodna dva.
"Kako po dobnoj strukturi oboljelih tako i po nekim karakteristikama same kliničke slike. Najvećim je dijelom većina toga vezana za britansku varijantu, koja je dominantna. Brže širenje među populacijom, kraći period od inficiranja do primitka u bolnicu. Radi se i o nešto mlađoj dobnoj skupini", kazao je.
Tijekom prva dva vala nije još započeo proces cijepljenja starije populacije, dodaje Barušić, a mlađi nisu bili obuhvaćeni cijepljenjem te je sada sve više mlađih koji su oboljeli. Zato je sada u trećem valu slika malo drugačija.
"Imamo u obiteljima situaciju da netko razvije tešku kliničku sliku, do onih koji bolest prehodaju, do onih koji su asimptomatski. Vrlo je bitno pitanje put zaražavanja. Mnogi su asimptomatski, oni su najveća opasnost za širenje infekcije. Tu se prvenstveno radi o djeci", dodaje Barušić, naglašavajući da je pretilost jedna od najvećih opasnosti za oboljeloga od koronavirusa. Napominje i veliku opasnost za ljude koji imaju šećernu bolest, visoki krvni tlak te maligne bolesti.
U trećem valu u Hrvatskoj preko 90% slučajeva vezano je za britanski soj virusa.
"Što se tiče indijskog soja, on je registriran u nekim zemljama Europe. Ono što je utješno, za sada, jest da se čini da je taj soj osjetljiv na sva dostupna cjepiva. Trebali bi ljudi koji su cijepljeni biti zaštićeni", rekao je.
Dodaje i da, koliko mu je poznato, u Zaraznoj nije bilo hospitaliziranih ljudi koji su oboljeli od sezonske gripe.