UHLJEBISTAN

Državni savez kupuje knjige Brune Kovačevića za 428 tisuća naših kuna

Foto: Davor Puklavec (Pixsell) , Facebook

HRVATSKI ŠKOLSKI SPORTSKI SAVEZ (HŠSS), koji se financira iz državnog proračuna odnosno iz džepova poreznih obveznika, nedavno je raspisao natječaj za nabavku 500 komada knjige 365 sportskih priča autora Brune Kovačevića, inače glavnog urednika svih televizijskih kanala HTV-a. Procijenjena vrijednost nabave je 428.095,24 kuna.

Zanimalo nas je kako se HŠSS, koji primarno vodi računa o sportskim natjecanjima školske djece i koji u posljednjih pet godina javnim natječajima isključivo traži najbolje ponude za prijevoz, smještaj i održavanje sportskih natjecanja učenika, odlučio za nabavku knjige koju je napisao baš glavni urednik HTV-a.  

Cijena seta knjiga? 899 kuna

"Kupnja knjiga, namijenjena je isključivo tim predanim i radišnim nastavnicima koji potiho svakodnevno rade s našom djecom diljem cijele RH. Isto tako, oni će, u sklopu nastave (programa) u završnom dijelu sata pročitati jednu od priča djeci (7-10 godina) koje su motivirajuće, poučne, a mi se nadamo da će ostaviti traga na djecu jer kroz iskustva poznatih sportaša, možda shvate koliko je trnovit put do sportskog uspjeha, ali i koliko je važno biti aktivan i koliko je to bitno za psihofizički razvoj djeteta", stoji u dijelu odgovora HŠSS-a, kao i dodatak da u vezi s tom knjigom nije bilo posebnog stručnog istraživanja, nego su vidjeli reklamu u medijima koja im se - svidjela.

No, krenimo redom.

Početkom prosinca prošle godine održana je prezentacija četiri knjige Brune Kovačevića, s naslovom 365 sportskih priča, nakladnika Stega tiska. Set od četiri knjige ima 800 stranica uz ilustracije, a u njoj su ispričane neke od najvećih priča domaćeg i svjetskog sporta. Na promociji knjige bili su ministrica sporta Nikolina Brnjac, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, ali i bivša predsjednica i članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar-Kitarović. Knjige se prodaju isključivo kao box-set od 4 primjerka, dok odvojena kupnja službeno nije moguća. Cijena jednog takvog seta je 899 kuna, a može se kupiti u knjižarama Školske knjige te u media centrima Tiska, kao i na službenoj stranici knjige.  

Glavni urednik s privatnim projektom na HTV-u

Na promociji su bili predstavnici Hanza Medije, a u nekim njihovim izdanjima za vrijeme božićnih blagdana ta je knjiga od 899 kuna predstavljena kao idealan poklon za blagdane. Na promociji je bio i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, a ta je knjiga reklamirana i na HTV-u, gdje je Kovačević glavni urednik svih televizijskih programa, odnosno HTV-a 1, HTV-a 2, HTV-a 3 i HTV-a 4.

HTV obično ne daje dozvole svojim djelatnicima koji razvijaju privatne projekte da ih reklamiraju na javnoj televiziji.

No, bilo kako bilo, čini se da bi taj projekt mogao biti za Kovačevića isplativ jer je HŠSS spreman kupiti 500 setova Kovačevićeve knjige. Da ne bi bilo zabune, HŠSS je nacionalni sportski savez koji je osnovan krajem 2006. godine isključivo radi organizacije školskih sportskih natjecanja. Savez se financira izravno iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i područne samouprave.

Osim natjecanja, u HŠSS-u su pokrenuli i neke odgojno-obrazovne aktivnosti od kojih je jedna Univerzalna sportska škola. Riječ je o tome da je uvedeno vježbanje školske djece dodatna 2 školska sata tjedno uz kineziologa. Upravo tim predavačima namijenjena je knjiga Brune Kovačevića.

Nema natjecanja pa kupuju Kovačevićeve knjige

"Svjesni svi skupa okolnosti u kojima smo se našli, a radi pandemije, postojao je strah da u školskoj godini 2020./2021. nećemo nastaviti s programom, međutim razgovarali smo s nadležnima, objasnili potrebu i dobili pozitivan odgovor, ali uz određene korekcije. Naime, zabranjeno je miješanje razrednih odjela pa smo prilagodili program isključivo jednom razrednom odjelu. To je stvorilo određene probleme našim kineziolozima jer su do sada to mogli i lakše se dolazilo do zainteresirane djece. Sada jedan kineziolog radi s dva ili tri razredna odjeljenja na školi. Ali, raduje nas podatak da se radi i u trenucima teške situacije, da se djeca bave sportom i to od listopada 2020. sve do danas.Kupnja knjiga, namijenjena je isključivo tim predanim i radišnim nastavnicima koji potiho svakodnevno rade s našom djecom diljem cijele RH", kažu nam iz HŠSS-a.

Naime, kako su pojasnili, oni će te knjige podijeliti širom Hrvatske kako bi se djeci na kraju školskog sata ispričala po jedna priča iz te knjige kao što smo napisali u uvodu. Iz HŠSS-a su nam potvrdili kako je istina da do sada nisu imali ovakve nabave, kao i da su se dosadašnje nabave bavile isključivo organizacijom natjecanja. No, natjecanja sada zbog pandemije - nema.

"Svjesni ste da u ovom trenutku ne smijemo organizirati natjecanja jer je na snazi (što se školskog sporta tiče) zabrana miješanja razrednih odjela i razreda općenito. Naše ekipe, Školska sportska društva, zapravo su reprezentacije škola, učenici različitih razreda, a organizirati za njih natjecanje u ovom trenutku nije moguće", kažu iz HŠSS-a koji je, očigledno, novac namijenjen za natjecanja preusmjerio u privatni projekt urednika na javnoj televiziji.

Zašto baš Kovačevićeva knjiga? Vidjeli su reklamu

Zanimalo nas je zašto baš Kovačićeva knjiga, zašto ne neka druga slična knjiga, i tko stoji iza odluke da je djeci potrebna baš ta knjiga. Kako su nam rekli, druge knjige nisu ni gledali.

"Što se tiče drugih izdanja ili sličnih knjiga, moram priznati da ne. Vidjeli smo promociju knjige u medijima, možda i u Vašem. Razgovarali unutar Saveza o ideji i zaključili da bi mogli stupiti u kontakt s gospodinom Kovačevićem. Naravno, mi smo obveznik Zakona o javnoj nabavi pa smo se konzultirali s odvjetnikom i osobama iz sektora za javnu nabavu u ministarstvu gospodarstva i zaključili da idemo u otvoreni postupak jer je to najtransparentnije. Naravno, prije toga je usvojen plan nabave, na našem Izvršnom odboru donesena odluka o početku postupka i sad smo u postupku. Zašto smo se odlučili upravo za tu knjigu. Zato što nam djeluje kao izvanredno, jedinstveno i motivirajuće štivo našim vrijednim kineziolozima koji će to svakodnevno čitati našoj djeci u cijeloj RH. Proučili smo na webu o čemu se radi u knjizi i smatramo da je priča o uspjehu i putu do uspjeha sportaša diljem svijeta izuzetno motivirajuća djeci, a posebno u ovo nesretno vrijeme", stoji na kraju odgovora HŠSS-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.