Dubrovnik postavlja uvjet ugostiteljima. "Nitko tada neće raditi. Bit ćemo u minusu"

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Iz Grada Dubrovnika u javno savjetovanje pustili su odluku o zakupu javnih površina na maksimalno pet godina. Ali uz jedan uvjet - rad zimi.

"Na taj način smo se odlučili na sustav obveze rada jednog zimskog mjeseca - ili u prosincu, siječnju ili veljači, jedan od ta tri mjeseca. Sigurno će biti disonantnih tonova, ali mi moramo razmišljati dugoročno", poručio je za Novu TV Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Gostiju je sad u Dubrovniku desetak tisuća, i to samo u povijesnoj jezgri. Tijekom zime taj se broj značajno smanjuje. Iz zračne luke kažu kako će grad ove zime, prvi put ikad, biti povezan s više stranih destinacija.

"Dakle u odnosu na dvije prošlogodišnje međunarodne direktne linije, ove godine ćemo imati pet međunarodnih destinacija - London, Bruxelles, Beč, Istanbul i Frankfurt. Popunjenost bi ove godine trebala biti osjetno bolja nego prošle godine", kaže Ivan Maslać iz Zračne luke Ruđer Bošković.

Ugostitelji: Probali smo raditi tijekom zime, poslovali smo u minusu

Iz Ceha ugostitelja kažu da gledaju blagonaklono na ideju cjelogodišnjeg turizma, ali ne žele da se to lomi samo preko njihovih leđa.

"Mi ćemo zamoliti gradonačelnika da i svi ostali objekti koji bi bili adekvatni rade u isto vrijeme, a mi ćemo svoju ulogu ispoštovati i mi ćemo se prilagoditi kao što smo se dosad prilagođavali uvjetima", kaže Đani Banovac iz Ceha ugostitelja.

Pojedini ugostitelji ističu - probali smo raditi tijekom zime i nije išlo, poslovali smo u minusu. Usto, dodaju, te mjesece koriste za obnovu objekata i edukaciju osoblja kako bi uslugu digli na višu razinu. Kažu da problem može biti i s radnom snagom.

"Prosinac vam skoro nitko ne želi raditi jer je to jedini mjesec koji naši ljudi imaju slobodno. Jer je jako teško kad imate tempo koji je izazovan 10 mjeseci i onda još natjerati ljude, kad bi trebali odmoriti i biti sa svojim familijama, da i to moraju odraditi", rekla je Ana Bitanga, vlasnica ugostiteljskog objekta.

Gradonačelnik: Da rade negdje drugdje, ne bi imali uvjete kakve imaju ovdje

Gradonačelnik kaže kako bi se ugostitelji trebali dogovoriti koju će godinu raditi koji objekti. Na kompromise, kaže, ne pristaje. Na pitanje je li svjestan toga da bi neki ugostitelji mogli reći da ih se na ovaj način ucjenjuje, kaže:

"Pa naravno, međutim, s druge strane, moraju znati da rade u jednom od najatraktivnijih gradova na svijetu i da je činjenica da ne bi, da rade negdje drugdje, imali uvjete kakve imaju ovdje", kaže Franković.

Javno savjetovanje traje do 27. rujna, a novi bi ugovori bili na snazi od 1. siječnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.