Foto: 123 RF, FAH
SLUČAJ trovanja salmonelom peteročlane obitelji iz Bregane čiji je petogodišnji sin preminuo, pogodio je cijelu Hrvatsku. Županijske službe HZJZ-a uzele su uzorke hrane u kući te su na par mjesta potvrdili postojanje salmonele. Našli su je u jajima, u hladnjaku i u nekoj gotovoj hrani, pa i u nekim brisevima površina.
Epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić za Index je objasnio kako se kod pripremanja hrane itekako dobro treba paziti da ne bi došlo do zaraze salmonelom. Kazao je kako jaja u pravilu ne bi trebala biti zaražena salmonelom, ali da se ponekad potkrade neko, no da se sva jaja ne mogu testirati.
Zbog toga je, naglasio je, iznimno važno dobro termički obraditi jaja i meso.
Obavezna higijena kod pripreme hrane
"Ako se jaja dobro termički obrade, ispeku ili tvrdo skuhaju, čak i da je jaje zaraženo salmonelom, ono se može jesti jer se dobrom termičkom obradom salmonela ubije. No, važno je kod pripreme paziti i na vanjsku površinu i dodir s drugom hranom. Jaja su ponekad zaražena i zato se ona trebaju uvijek jako dobro termički obraditi, nemoguće je biti siguran i da neko pile nije kontaminirano salmonelom. Tako da se i piletina isto tako treba termički obraditi i nipošto jesi polusirova", rekao je dr. Kaić.
Razgovarali smo i s voditeljem Službe za mikrobiologiju dr. Pavlom Jeličićem koji nam je kazao da su jaja i meso peradi visokorizična te da zato HZJZ daje preporuke da se te namirnice obavezno dobro termički obrade.
"Kod jaja postoji opasnost križne kontaminacije. To je problem. Može se i na vanjskom dijelu jajeta naći salmonela i zato je osobito važna higijena kod pripreme hrane. Treba uvijek oprati pribor za jelo kojim se neobrađena jaja ili meso diraju. Da se toga ljudi drže ne bi imali problema. Iako zaraženost salmonelom kod ljudi može biti jako neugodna situacija, ipak je mali postotak onih kod kojih dođe do sepse. No, napominjemo važna je preventiva što znači dobra termička obrada i higijena", kazao je dr. Jeličić.