Erdogan traži mobilizaciju muslimana: "Tužan sam što nismo aktivniji protiv Izraela"

Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi Opća skupština Ujedinjenih naroda trebala preporučiti upotrebu sile, u skladu s rezolucijom koju je donijela 1950. godine, ako Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije zaustaviti izraelske napade na Gazu i Libanon.

Turska, članica NATO-a, osudila je razorne izraelske napade protiv Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanonu. Ankara je zaustavila svu trgovinu s Izraelom i podnijela zahtjev za pridruživanje tužbi za genocid protiv Izraela pred Svjetskim sudom.

"Opća skupština UN-a trebala bi brzo primijeniti ovlasti da preporuči upotrebu sile, kao što je to učinila s rezolucijom Ujedinjenje za mir iz 1950., ako Vijeće sigurnosti ne može pokazati potrebnu volju", kazao je Erdogan nakon sastanka vlade.

Vijeće sigurnosti može donositi pravno obvezujuće odluke

U rezoluciji se navodi da Opća skupština UN-a može uskočiti ako nesuglasice između pet stalnih članica s pravom veta u Vijeću sigurnosti - Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i Sjedinjenih Država - znače da one ne uspijevaju održati međunarodni mir.

Vijeće sigurnosti jedino je tijelo UN-a koje svakodnevno može donositi pravno obvezujuće odluke, poput odobravanja uporabe sile i nametanja sankcija.

Erdogan je također rekao da je tužan što muslimanske zemlje ne uspijevaju zauzeti aktivniji stav protiv Izraela, pozivajući ih da poduzmu ekonomske, diplomatske i političke mjere protiv Izraela kako bi izvršili pritisak na njega da prihvati primirje.

"Za mir svih u našoj regiji, od muslimana preko Židova do kršćana, pozivamo međunarodnu zajednicu i muslimanski svijet da se mobiliziraju", rekao je Erdogan, dodajući da će napadi Izraela ciljati i na muslimanske zemlje ako se uskoro ne zaustave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.