Erdogan sa Zelenskim razgovarao o evakuaciji iz Mariupolja

Foto: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij izjavio je da je s turskim kolegom Tayyipom Erdoganom razgovarao o potrebi brze evakuacije civila iz opkoljenog Mariupolja. Rekao je da se čuo s Erdoganom uoči razgovora turskog čelnika s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Zelenskij i Erdogan razgovarali su o evakuaciji iz Mariupolja, uključujući opkoljenu tvornicu Azovstal. 

"Naglasio sam potrebu brze evakuacije civila iz Mariupolja, uključujući Azovstal, kao i brzu razmjenu blokiranih trupa", napisao je Zelenskij na Twitteru. NATO članica Turska dijeli morsku granicu s Ukrajinom i Rusijom te je u dobrim odnosima s obje države. Ankara je podržala Ukrajinu, no nije uvela sankcije Moskvi. 

Evakuacija ozlijeđenih i civila

Tursko predsjedništvo objavilo je da se Erdogan tijekom razgovora složio sa Zelenskim o potrebi evakuacije ozlijeđenih i civila iz Mariupolja jer je "situacija svakog dana sve tužnija". "Predsjednik Erdogan izrazio je spremnost da pruži svu pomoć koju može u pregovaračkom procesu i svu potrebnu podršku, uključujući posredovanje", priopćila je službena Ankara. 

Ukrajinski pregovarači krajem prošlog mjeseca objavili su da je Kijev predložio neutralni status u zamjenu za sigurnosna jamstva, što znači da se Ukrajina ne bi pridruživala vojnim savezima ili bila domaćin vojnih baza. Erdogan je rekao kako se Turska u načelu slaže s tim prijedlogom. Zelenskij je dan ranije kazao kako Ukrajina želi da jedan od jamaca sigurnosti budu Sjedinjene Države.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.