Erdogan se ponudio kao posrednik između Rusije i Ukrajine. Kremlj: Ne može

Foto: EPA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neće djelovati kao posrednik u pregovorima za rješavanje ukrajinskog sukoba, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u razgovoru za ruski Prvi kanal. 

Na pitanje je li moguće da turski predsjednik postane posrednik u pregovorima, Peskov je rekao: "Ne, to je nemoguće." Osim toga, potvrdio je da su se na jučerašnjem sastanku Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin dotakli sukoba u Ukrajini.

Erdogan pozvao Putina u Tursku

"Da, to pitanje je bilo na stolu", potvrdio je. Putin i Erdogan razgovarali su na marginama summita Šangajske organizacije za suradnju. U razgovoru koji je trajao oko sat vremena bilo je riječi o gospodarskoj suradnji, posebice u energetskom sektoru, prenosi ruska državna novinska agencija TASS. 

Bavili su se i pitanjem putovanja Rusa u Tursku jer je lani u Turskoj zabilježen rekordan priljev turista iz Rusije. Osim toga, Putin je obećao Erdoganu da će sigurno posjetiti Tursku s obzirom na to da je njegov posjet odavno planiran, ali se rasporedi nisu mogli uskladiti. Erdogan je rekao da očekuje da Putin dođe u njegovu zemlju u "najkraćem mogućem roku".

Erdogan je sam ponudio Putinu da Ankara posreduje u prekidu vatre između Rusije i Ukrajine, priopćeno je iz ureda turskog predsjednika. Istaknuo je uvjerenje kako se može postići pravedna nagodba koja će zadovoljiti obje strane. Također je sugerirao da se prvo treba dogovoriti prekid vatre, a zatim započeti razgovore o mirovnom sporazumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.