Policija zaustavila turske navijače na Euru. Masovno pokazivali pozdrav Sivih vukova

Foto: EPA

Berlinska policija objavila je da je zaustavila mimohod turskih navijača uoči četvrtfinalne utakmice Eura između Nizozemske i Turske jer su navijači masovno gestikulirali znakom turske ekstremno desničarske skupine Sivi vukovi.

"Tijekom mimohoda turskih navijača masovno je izveden pozdrav Sivih vukova. Policija je zbog toga prekinula marš i pozvala navijače da prestanu s tim znakom", napisala je berlinska policija na platformi X i dodala da navijački marš "nije mjesto za političke poruke".

Stiže Erdogan na utakmicu

Utakmica Nizozemska – Turska večeras od 21 sat na stadionu Olimpijskom stadionu u Berlinu, kojoj bi trebao prisustvovati i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, dolazi u jeku diplomatskog spora između Berlina i Ankare.

Gesta Sivih vukova, tri prsta spojena s kažiprstom i malim prstom podignutim u zrak, kako bi oblikovali profil vuka, ovog je tjedna u središtu pozornosti jer je njihov znak napravio turski branič Merih Demiral kako bi proslavio golove koje je postigao u utakmici osmine finala protiv Austrije. Zbog toga je Demiral odlukom Europske nogometne unije (UEFA) suspendiran na dvije utakmice.

Demiralova gesta izazvala je i diplomatske napetosti između Turske i Njemačke. Turska je u srijedu pozvala njemačkog veleposlanika u Ankari na razgovor u znak protesta zbog izjave njemačke ministrice unutarnjih poslova Nancy Feser, koja je igračevu gestu nazvala "neprihvatljivom".

Njemačka je sljedećeg dana odgovorila pozivom turskom veleposlaniku u Berlinu. Erdogan nije izravno reagirao, no nekoliko ministarstava i glasnogovornik njegove Stranke pravde i razvoja (AKP) osudili su istragu UEFA-e i reakciju njemačke ministrice.

Tko su Sivi vukovi?

Sivi vukovi klasificirani su kao desničarska ekstremistička skupina s 18.500 do 20.000 članova u Njemačkoj, što ih čini drugom najvećom desničarskom ekstremističkom organizacijom, prema njemačkim obavještajcima. 

Stručnjaci za ekstremizam kažu da je svjetonazor Sivih vukova tvrdokorno nacionalistički i islamistički, s mržnjom prema Kurdima, Židovima, kršćanima, Armencima, Grcima, Europskoj uniji i SAD-u. Skupina, koja ima dugu povijest terorizma još od 1970-ih, okrivljena je za bombaške napade u Parizu i Bangkoku te pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.