Erste Group prijavio skroman rast prihoda u drugom kvartalu

Ilustracija: EPA

Austrijska banka Erste Group izvijestila je o skromnom rastu operativnog prihoda u drugom tromjesečju, uz blago poboljšani neto prihod od kamata zahvaljujući dobrim rezultatima u srednjoj i istočnoj Europi.

Operativni prihod Erstea iznosio je u razdoblju od travnja do lipnja 2,73 milijarde eura i bio je za 2,7 posto veći u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Neto prihod od kamata porastao je za 2,4 posto, na 1,84 milijarde eura budući da su dobri rezultati u srednjoj i istočnoj Europi prevagnuli nad padom na domaćem tržištu.

Neto dobit od 846,2 milijuna eura

Neto prihod od naknada i provizija poskočio je pak za 12,5 posto, na 710,7 milijuna eura, uz dobre rezultate u segmentima usluga plaćanja, prodaje osiguranja i vrijednosnica.

Banka je drugo tromjesečje zaključila s neto dobiti od 846,2 milijuna eura, manjom za 5,6 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuje poslovno izvješće.

U izmijenjenim prognozama za 2024. Erste sada očekuje neto prihod od kamata na razini iz 2023., dijelom i zato što je Europska središnja banka u lipnju snizila ključne kamatne stope tek početkom lipnja, kasnije no što su u austrijskoj banci bili očekivali. Dosadašnje prognoze uprave Erstea predviđale su 3-postotni pad neto prihoda od kamata u 2024.

Procjenjuju i da će kreditni plasmani porasti za pet posto

Neto prihod od naknada i provizija trebao bi ove godine biti veći oko 10 posto nego lani. Do sada uprava je očekivala da će porasti za pet posto.

Procjenjuju i da će kreditni plasmani porasti za pet posto zahvaljujući snažnijoj potražnji na svim tržištima. Budući da je kreditiranje znatno ubrzalo u drugom kvartalu, nakon slabog početka godine, procjena o 5-postotnom rastu i dalje je realistična, ističu u priopćenju.

Stopa adekvatnosti kapitala CET 1 iznosila je krajem lipnja iznosila 15,5 posto i bila je za 0,3 postotna boda viša nego na kraju ožujka. Na kraju prošle godine iznosila je 15,8 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.