EU ministri bez dogovora oko dozvole Ukrajini da oružjem Zapada gađa ruski teritorij

Ukrajinski napad na ruski Belgorod Ilustracija: Profimedia

Ministri obrane Europske unije danas nisu postigli konsenzus oko dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje za napade na ruski teritorij, za što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da bi bilo "igranje vatrom". 

Članice EU već su se dogovorile da će kolektivno pružati vojnu pomoć Ukrajini. I dok neke države ratom pogođenoj zemlji daju oružje s minimalnim zahtjevima, druge to čine pod uvjetom da se naoružanje koristi samo unutar ukrajinskog teritorija.

Kijev tvrdi da mora gađati Rusiju jer ona napada Ukrajinu sa svog teritorija, piše agencija dpa. 

Borrell: Nitko ne može spriječiti članicu da opskrbi Ukrajinu oružjem

Šef diplomacije EU Josep Borrell na konferenciji za medije nakon sastanka ministara rekao je da su napadi u samoobrani na vojne ciljeve na ruskom teritoriju "legitiman čin po međunarodnom pravu kad se koristi na proporcionalan način". 

"No jasno je i da je to odluka za svaku državu članicu", dodao je Španjolac. 

"Nitko ne može spriječiti članicu da opskrbi Ukrajinu oružjem te da im dopusti da ga koristi za vojne ciljeve unutar ruskog teritorija", kazao je Borrell. "Isto tako, ne možemo ih obvezati da na to pristanu", dodao je.

Bez dogovora i o tome treba li se vojnim instruktorima iz EU omogućiti da provode obuku na području Ukrajine

Ministri se nisu uspjeli dogovoriti ni treba li se vojnim instruktorima iz EU omogućiti da provode obuku na ukrajinskom teritoriju. Neki strahuju da bi to pojačalo uključenost u rat i rizik od izravnog sukoba Rusije i Zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak je upozorio NATO članice da se igraju vatrom kad predlažu da se Ukrajini omogući upotreba njihovog naoružanja za napade na ruski teritorij. 

"Konstantna eskalacija može dovesti do ozbiljnih posljedica", rekao je Putin u Taškentu. 

Putin: Žele li Europa i SAD globalni sukob?

"Ako se te ozbiljne posljedice ostvare u Europi, kako će se ponašati Sjedinjene Države, uzevši u obzir naš paritet u nuklearnom naoružanju?", upitao je. "Teško je reći – žele li oni globalni sukob?" nastavio je Putin. 

Za ukrajinske napade oružjem velikog dometa kazao je da zahtijevaju zapadnu obavještajnu i vojnu pomoć te satelite, što znači da Zapad mora biti izravno uključen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.