EU želi produljiti privremenu zaštitu za izbjeglice iz Ukrajine

Ilustracija: EPA

Europska komisija predložila je danas da se do ožujka 2025. godine produlji status privremene zaštite državljanima Ukrajine, koji je odobren nakon ruskog napada na tu zemlju. Privremena zaštita je odobrena do 4. ožujka 2024. i sada Komisija predlaže da se to produlji na još godinu dana, do 3. ožujka 2025.

Više od četiri milijuna Ukrajinaca ušlo je u države članice EU od početka ruske agresije. Prema podacima MUP-a, do kraja prošle godine Hrvatska je primila preko 22 tisuće ukrajinskih izbjeglica. Osobe koje pod privremenom zaštitom imaju pravo na boravak, osobnu iskaznicu, osnovna sredstva za život i smještaj, zdravstvenu zaštitu, na osnovno i srednje obrazovanje i rad bez potrebe ishođenja dozvole za boravak i rad.

Komisija predlaže produljenje jer smatra da razlozi za odobravanje privremene zaštite i dalje postoje i da je stoga prikladno produžiti tu zaštitu, kao nužan i primjeren odgovor na trenutnu nestabilnu situaciju, koja još nije pogodna za sigurnost i održiv povratak ljudi koji koriste privremenu zaštitu u EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.