Europarlamentarci: Jezik slovačkog premijera je polarizirajući

Foto: EPA

Zastupnici u Europskom parlamentu izrazili su zabrinutost zbog niza zabrinjavajućih reformskih prijedloga nove slovačke vlade i upozoravaju na polarizirajući jezik slovačkog premijera Roberta Fica.

Europski parlament je jučer na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 496 glasova za, 70 protiv i 64 suzdržana, usvojio rezoluciju kojom se dovodi u pitanje sposobnost Slovačke da se bori protiv korupcije i zaštiti proračun EU-a ako se usvoji reforma kaznenog zakona koju je predložila nova vlada Roberta Fica, izvijestio je Europski parlament.

Što posebno brine eurozastupnike?

Eurozastupnici posebno su zabrinuti zbog neopravdanog korištenja ubrzanog postupka za reformu kaznenog zakona i raspuštanja Ureda posebnog tužitelja koji se bavi slučajevima korupcije i teškim kaznenim djelima. Ove promjene ugrožavaju integritet pravosudnih procesa i potkopavaju borbu EU protiv prijevara prema zastupnicima Europskog parlamenta.

Također pozivaju slovačku vladu da preispita predložene izmjene zakona o zviždačima, budući da bi se nova pravila mogla koristiti za retroaktivno oduzimanje zaštite. Naglašavaju da svaka reforma kaznenog prava mora osigurati nastavak kaznenih slučajeva koji su u tijeku i učinkovitost novih.

Parlament nadalje poziva vladu da se pozabavi i spriječi zlouporabu dugotrajnog pitanja stavka 363. Zakona o kaznenom postupku, koji trenutno dopušta glavnom tužitelju da odbije kazneni progon. Europarlamentarci osuđuju i neprikladno i neuljudno izražavanje koje je premijer Fico koristio prema studentu prava uključenom u akademsku razmjenu o stanju vladavine prava i pozivaju sve političke čelnike da konstruktivno i s poštovanjem komuniciraju s javnošću.

Parlament je vrlo zabrinut zbog planova za usvajanje zakona koji potkopavaju građanski prostor, ograničavaju rad nevladinih organizacija i stigmatiziraju organizacije koje primaju inozemna sredstva.

Plan za medije u Slovačkoj

Također su zabrinuti zbog planiranog restrukturiranja Radio-televizije Slovačke (RTVS) i žale zbog odluke premijera Fica i nekoliko vladinih dužnosnika da više ne razgovaraju s ključnim medijima.

Zahtijevaju prestanak verbalnih napada na pojedince i predstavnike medija, koji su u prošlosti pridonijeli okruženju u kojem su počinjeni nasilni zločini poput ubojstava Jána Kuciaka i Martine Kušnírová, navodi Europski parlament na svojim stranicama.

Optužbe na račun slovačke vlade

Nova vlada Roberta Fica pokrenula je 6. prosinca proceduru za reviziju kaznenog zakona zemlje, smanjenjem kazni za teška kaznena djela i raspuštanjem Ureda posebnog tužitelja.

Vladu su također optuživali za ciljane kadrovske promjene u slovačkoj policiji i istražiteljima. Predsjednica Zuzana Čaputová rekla je da će staviti veto na zakon, a Ured europskog javnog tužitelja upozorio je da bi neke izmjene mogle predstavljati rizik za učinkovitu zaštitu financijskih interesa Europske unije i njezin antikorupcijski okvir.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.