Europska komisija odobrila Mađarskoj 209 milijuna eura potpore za tvornicu baterija

Foto: EPA

MAĐARSKA je danas ishodila dozvolu Europske komisije za najavljenih 209 milijuna eura potpore južnokorejskoj tvrtki SK Innovation za gradnju tvornice baterija za električna vozila.

Tvornica litij-ionskih baterija i baterijskih modula za električna vozila u Ivancsi imat će kapacitet od 30 gigavata i trebala bi zaposliti najmanje 1900 radnika. Mađarski ogranak SK Innovationa uložit će u projekt 1.623 milijardi eura.

Južnokorejska kompanija opskrbljuje baterijama električne automobile Volkswagena, Ford Motora, Hyundai Motora i drugih proizvođača vozila, a pogon u Ivancsi počela je graditi početkom prošle godine.

Otvaranje novih radnih mjesta

Mađarska državna potpora gradnji tvornice u regiji Közép-Dunántúl ispunjava uvjete o potpori ekonomskom razvoju i zapošljavanju u slabije razvijenim regijama i o poticanju regionalne kohezije na jedinstvenom europskom tržištu, konstatira EK u priopćenju.

Budimpešta će potporom južnokorejskoj tvrtki pomoći u otvaranju radnih mjesta i ekonomskom razvoju regije, primjećuje EK, dodavši da bi SK Innovation bez te pomoći možda bio izabrao lokaciju u razvijenijoj europskoj regiji.

Pozitivni učinci projekta u regionalnom razvoju nedvojbeno nadmašuju moguće narušavanje tržišnog natjecanja državnom pomoći, zaključio je Bruxelles.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.