Europske burze blago porasle

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica blago porasle, nakon jučerašnjeg pada, a trguje se oprezno uoči objave izvješća o inflaciji u SAD-u, koje bi moglo utjecati na smjer tržišta. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 sati u plusu 0.2 posto, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0.07 posto, na 8.212 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.37 posto, na 18.330 bodova, a pariški CAC 0.32 posto, na 7.430 bodova. A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 sati u minusu 0.3 posto.

Stanje na azijskim burzama

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 1,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,8 posto. Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama jer će poslijepodne biti objavljeno izvješće koja će pokazati kako se u kolovozu u SAD-u kretala inflacija.

Analitičari procjenjuju da su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle 0.2 posto, kao i mjesec dana prije, a da su na godišnjoj razini porasle 2.6 posto, nešto sporije nego mjesec dana prije. U četvrtak će, pak, biti objavljeni podaci o proizvođačkim cijenama.

Smanjenje kamatnih stopa

Ta bi izvješća mogla utjecati na odluku čelnika američke središnje banke o kamatama na sjednici idućega tjedna. Većina analitičara očekuje smanjenje kamata za 0.25 postotnih bodova, no ima i onih koji očekuju rez za oštrijih 0.50 postotnih bodova.

Zbog te neizvjesnosti ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu. Tim više što su jutros terminski Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu između 0.4 i 0.6 posto, nakon televizijske debate između kandidata za predsjednika SAD-a Kamale Harris i Donalda Trumpa.

Zagrebačka burza

Na Zagrebačkoj se burzi jutros trguje mirno, na što ukazuje mršav promet, pri čemu su Crobex indeksi blago pali, nakon dva dana skromnog rasta. Crobex indeks bio je u 10:30 sati u minusu 0.13 posto, na 2.950 bodova, dok je Crobex10 oslabio 0.24 posto, na 1.831 bod. U prethodna dva dana ti su indeksi blago porasli.

Redovni promet dionicama iznosio je do 10:30 sati oko 50 tisuća eura, gotovo isto kao jučer u ovo doba. Najveći promet, oko 14 tisuća eura, ostvaren je dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena pala 1.2 posto, na 31.80 eura.

Uz sličan promet, povlaštena dionica Končara D&ST poskupila je, pak, 0,6 posto, na 1.680 eura. Niti jednom drugom dionicom zasad nije ostvaren promet veći od 10 tisuća eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.