Europske burze prate pad Wall Streeta

Foto: EPA

Na europskim su burzama jutros cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su splasnula očekivanja da će američki Fed nastaviti s agresivnim smanjenjem kamatnih stopa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 0.8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1.01 posto, na 8.219 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0.84 posto, na 18.940 bodova, a pariški CAC 1.21 posto, na 7.485 bodova.

Ulagače je pokolebao jučerašnji pad Wall Streeta, kada su Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli gotovo 1, a Nasdaq više od 1 posto.

Tako su Dow Jones i S&P 500 skliznuli s rekordnih razina, što je, među ostalim, posljedica smanjenih izgleda da će Fed nastaviti s oštrim smanjenjem kamata, nakon što ih je u rujnu srezao za 0.50 postotnih bodova.

Situacija na američkom tržištu rada bolja od očekivanja

U petak objavljeni podaci pokazali su da je situacija na američkom tržištu rada bolja nego što se mislilo, pa Fed ne treba žuriti s poticanjem rasta gospodarstva.

Osim toga, zbog eskalacije sukoba na Bliskom istoku, između Izraela i Irana, cijene nafte već danima snažno rastu, što bi moglo izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga se na tržištu procjenjuje da su izgledi da će Fed u studenome srezati kamatne stope za daljnjih 0.50 postotnih bodova spali na samo 15-ak posto.

Puno je izglednije da će kamate biti smanjene za 0.25 postotnih bodova.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9.30 sati u minusu oko 1 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks skliznuo 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.2 i 7.7 posto. U Šangaju su, pak, skočile 4.5 posto.

Na samo početku trgovanja u Šangaju su burzovni indeksi skočili više od 10 posto, na najviše razine u više godina, no kasnije su dobici splasnuli.

Tako je prvog radnog dana nakon višednevnih praznika nastavljen snažan rast cijena dionica, koji su nedavno potaknule kineske vlasti uvođenjem novih monetarnih i fiskalnih poticaja, najvećih od pandemije, kako bi ubrzale rast gospodarstva i suzbile krizu na tržištu nekretnina.

U Hong Kongu je, pak, Hang Seng indeks na početku današnjeg trgovanja potonuo više od 10 posto, da bi se kasnije gubici smanjili.

Posljedica je to povlačenja zarade s tržišta, nakon što su prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.