Finska ministrica: Ukrajina bi trebala gađati ruski teritorij zapadnim oružjem

Foto: EPA

Zapadne države ne bi trebale blokirati Ukrajinu da upotrijebi donirano oružje za napad na ruski teritorij, izjavila je za Politico finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen.

Vojne mete

"Ukrajina ima pravo napadati ciljeve na strani agresora ako su vojne mete", rekla je Valtonen, govoreći uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u glavnom gradu Češke.

Dodala je da će to iznijeti tijekom neformalnih razgovora u Pragu, istovremeno vršeći pritisak na NATO saveznike da stvore predvidljiviji tok financiranja za Ukrajinu. Vojnu pomoć uzurpirali su politički sukobi, a Ukrajina je bila prisiljena čekati mjesecima da američki Kongres odobri paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara, što je uzrokovalo manjak streljiva koji je Rusiji omogućio napad.

Valtonen je rekla da Moskva također iskorištava ograničenja koja su saveznici nametnuli na sposobnost Ukrajine da koristi dalekometne projektile i topništvo. "Mislim da je valjan argument da Rusija sada namjerno postavlja neko oružje odmah iza granice kako bi možda spriječila protunapad, pa to moramo uzeti u obzir", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.