FOTO Drava International je ilegalno gomilala plastiku, dokaz su satelitske snimke

Screenshot: Youtube/Faktograf

SATELITSKE snimke pokazuju da je osječka tvrtka Drava International protuzakonito gomilala plastiku, piše Faktograf. Podsjetimo, u krugu navedene tvrtke je prije dva dana buknuo veliki požar tijekom čijeg su gašenja ozlijeđena tri vatrogasca, od toga jedan teže. 

I prije nego što je požar lokaliziran, počele su rasprave oko toga tko je odgovoran. Osječko-baranjski župan Ivan Anušić je istog dana napao tvrtku, a danas su iz Županijske uprave potvrdili da je Anušić podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja. 

"Da se radilo po zakonu i pravilu, ovdje ne bi bilo pola milijuna tona bačene plastike iz koje raste korov i trava. Ne bi ovdje bilo ovakvog požara jer je 20 tisuća kubika samo po zakonu koliko se moglo skladištiti, a ovdje je bilo pola milijuna", poručio je župan. 

Vlasnik: Nikome nisam ništa zlo napravio

Vlasnik Drave International Zvonko Bede javno mu je odgovorio tijekom današnjeg prosvjeda ispred pogona tvrtke, na kojem su mu zaposlenici pružili podršku. "Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna", poručio je Bede. 

"Očito da se moramo braniti. Napadi su strašni, neistiniti. Barata se informacijama koje nisu točne. Zahvalio bih radnicima na podršci", kazao je Bede i u suzama dodao da ne može više govoriti.

Kad je došao sebi, nastavio je. "Po meni, požar je podmetnut. Imamo posječenu ogradu, netko je ušao i zapalio", tvrdi. Najavio je i da će podnijeti kaznenu prijavu zbog laži te poručio da nije on organizirao prosvjed.

"Nisam organizirao ovaj skup, nisam ga ni htio jer ne želim komplikacije. Ipak, ova podrška mi puno znači. Hvala im što su došli i što su zahvalni zbog svega što sam napravio za njih i ovu zajednicu. Ovo su očito teški trenuci, za mene i za radnike",  poručio je.

Na kaznenu prijavu župana osječko-baranjskog Ivana Anušića koji je rekao da će tražiti odgovornost vlasnika tvrtke uzvratio je: "Prijavit ću ja njega!"

"Nikome nisam ništa zlo napravio, nisam ni njemu. Nikad u životu. Imam pravo podići kaznenu prijavu protiv njega zbog neistina koje je izjavio o meni. To što Stožer radi nije normalno, nije došao ni Inspektorat, nije bilo ni istrage. Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna. Sve je evidentirano i Inspektorat će to vidjeti", kazao je Bede novinarima.

Šef vatrogasaca: Ovo je ekološka katastrofa

Osječki vatrogasni zapovjednik Goran Ivković je za Faktograf rekao da je u krugu tvrtke bila "nepregledna" količina plastike. "Radi se o površini od oko devet hektara, a visina tih paleta s balama plastike je između šest i sedam metara. Velika je šteta, ekološka katastrofa", naveo je. 

Kada se devet hektara, odnosno 90.000 kvadratnih metara, pomnoži sa 6.5 metara visine, dolazi se do cifre od oko 585.000 kubnih metara. Čak i ako nije cijeli prostor bio ispunjen plastičnim otpadom, nego su bale plastičnog otpada zauzimale polovinu površine, to je i dalje znatno više od onoga što je navedeno u dozvoli, piše Faktograf. 

Autor elaborata: Ne sjećam se što piše

U elaboratu o gospodarenju otpadom koji je priložen dozvoli stoji da Drava International ima kapacitet skladištenja koji je višestruko manji od stanja koje je dočekalo vatrogasce. Ukupni skladišni prostor iznosi 29.200 metara kvadratnih, a ako se uzme da se 30% skladišne površine odnosi na manipulativni prostor i protupožarni put, onda korisna površina skladišta iznosi 20.440 metara kvadratnih. 

Kada se taj iznos korisne površine skladišta pomnoži s visinom skladištenja od tri metra dolazi se do iznosa od 61.320 metara kubnih. Faktograf je potražio objašnjenje od autora elaborata, inženjera Damira Đurđevića.

"Ne sjećam se što piše u elaboratu, nemam kompjuter pred sobom. Ali vi govorite o stanju sada, a ja sam pisao o onome što je bilo prije godinu dana. To je sirovina koja dolazi i odlazi, vrlo vjerojatno se promijenilo. U godinu dana se puno toga može promijeniti", kazao je Đurđević. 

Potvrdio je kako je izašao na teren da bi provjerio kapacitete. "Jesam bio na terenu, bilo je tako, da. Kako bih vam to objasnio - njima je to sirovina, ona dolazi, oni će nekad imati više, nekad manje, to nema veze s elaboratom", istaknuo je. 

Tvrtka dobila dozvolu na deset godina

Osvrnuo se i na Anušićeve prozivke da se enormne količine plastike "talože 20 godina". Inače, upravo je Anušićev Upravni odjel za zaštitu okoliša odobrio dozvolu Dravi International.

"Ako je nekakav ured u Županiji nešto izdao, imao je dokumentaciju za to. Inspektori u Županiji nekoliko puta idu na teren, izrađuju i fotodokumentaciju… Lako je sad reći da se to skuplja godinama, što nisi stao pa pitao za enormne količine kada si ih ugledao?" upitao je Đurđević.

Faktograf je provjerom satelitskih snimaka utvrdio da se Drava International u trenutku dobivanja dozvola u listopadu prošle godine itekako proširila izvan gabarita predviđenog skladišnog prostora, kao i onoga predviđenog za prihvat plastike i separaciju. Ipak, to je nije spriječilo da dobije dozvolu na deset godina. 

Međutim, to nije bio prvi put da se tvrtka proširila izvan ucrtanih gabarita. Faktograf ističe da se Drava International širila prema zapadu još 2015. godine. Objašnjavaju da se to odvijalo daleko od pogleda s ceste koja razdvaja pogon od naselja Brijest, što opet nije trebala biti prepreka za okolišne inspektore.

"Da je preventiva postojala, ne bi vatrogasci danima gasili požar"

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su priopćili da je Drava International smjela skladištiti najviše 20.000 tona plastike. Površina pokrivena plastikom ukrštena s visinom plastičnih bala s kojom su se susreli vatrogasci, sugerira da su se u pogonu nalazile daleko veće količine.

Faktograf je zatražio od Đurđevića da prokomentira tvrdnju iz elaborata da "tvrtka provodi sve potrebne mjere održavanja i servisiranja uređaja i opreme te vodi računa o njihovoj ispravnosti, a sve u skladu s posebnim propisima zaštite na radu i zaštite od požara". On je odgovorio da njegove ocjene nemaju veze s tim.

"Tvrtka ima obveze prema Ministarstvu okoliša, što nadziru inspektori za zaštitu okoliša, pa onda i prema inspekciji za protupožarnu zaštitu, koja je pod Ministarstvom unutrašnjih poslova te za zaštitu na radu. Te stvari se rješavaju procjenom ugroženosti od požara. Morali bi imati kategorizaciju ugroženosti, koju izrađuje MUP i onda bi prema tome trebali znati koje uvjete zaštite moraju ispunjavati", naglasio je Đurđević.

Vatrogasni zapovjednik Ivković se nije želio baviti detaljima protupožarne zaštite, kako ne bi ometao istragu. "Da je preventiva postojala, ne bi vatrogasci danima gasili požar", kratko je rekao. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.