FOTO I VIDEO U Splitu otvorena promatračnica

Foto: Hina

Grad Split jutros je dobio novu atrakciju, 19 metara visoku promatračnicu na Sedlu Park-šume Marjan.

Gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je da promatračnica futurističkog izgleda najavljuje budućnost Splita i upozorava na očuvanje najvrjednijih resursa. Rekao je da će taj objekt služiti povećanju sigurnosti Marjana i cijelog šireg područja grada.

"Čestitam svima koji su strpljivo i predano radili na projektu i uspješno ga završili. Sve Splićane i goste pozivam da uživaju u najljepšem pogledu, gradu i okolici na svijetu", poručio je Puljak.

Pročelnica službe za razvoj grada Antonia Eremut Erceg istaknula je da je konačna cijena 1.3 milijuna eura, a promatračnica je djelomično sufinancirana iz sredstava EU, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

"Ulaz u promatračnicu je besplatan i dostupan građanima i turistima. Bit će otvorena od 8 do 20 sati, pri čemu u jednom trenutku na vrhu platforme može biti najviše deset osoba. U sklopu promatračnice je i lift za osobe s invaliditetom", rekla je Eremut Erceg.

Nabavljen je i električni autobus, kojim će se od Posjetiteljskog centra Javne ustanove Park-šuma Marjan dolaziti do promatračnice, dok će osobe s invaliditetom uz najavu moći doći u pratnji i svojim vozilima, dodala je Eremut Erceg.

Promatračnica će biti digitalno povezana sa svim ulaznim rampama na Marjanu, a u podnožju će biti djelatnici protupožarne zaštite. Arhitekti promatračnice su Emil Šverko i Neno Kezić.

Promatračnica je dio velikog europskog projekta "Brdo prošlosti - oaza budućnosti", koji je počeo još 2019. godine. Na mjestu nove promatračnice desetljećima je bila stara željezna promatračnica. Ova današnja ima pogled od 360 stupnjeva, koji zahvaća susjedne gradove i otoke.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.