FOTO Masovni pomor lastavica i čiopa u Austriji

Foto: Wiener Wildnis/Facebook

U Austriji tisuće lastavica i čiope umiru zbog hladnoće, jake kiše i nedostatka hrane, objavile su udruge koje pokušavaju spasiti što više iznemoglih životinja.

>> Upozoravamo, neke od fotografija u tekstu mogu biti uznemirujuće

Austrijska udruga za zaštitu životinja Tierschutz Austria kaže da tisuće lastavica i čiopa ugiba zbog neuobičajeno jakih oluja, kiše koja pada bez prestanka i hladnoća. Zbog hladnog i kišnog vremena leteći kukci, glavni izvor hrane ptica, jedva da su aktivni.

Brojne ptice toliko su oslabljene da više ne mogu letjeti i ostaju na tlu, gdje umiru od gladi ili hladnoće.

"Primamo potresne fotografije i snimke lastavica koje jaka kiša sprječava da migriraju prema jugu", piše austrijska udruga BirdLife na svojoj Facebook stranici. Na fotografijama se vide deseci oslabljenih lastavica i čiopa, promrzlih i mokrih, zbijenih na prozorskim daskama i na pločnicima. Neke su već uginule.

Ptice umiru na šiljcima protiv golubova

U bečkom Reichsbrückeu tijekom noći prikupljeno je i spašeno na stotine lastavica, piše Wiener Wildnis na Facebooku. Za mnoge ptice, međutim, šiljci protiv golubova postaju smrtonosna zamka. U Kremsu se stotine lastavica nabilo na šiljke i umrlo u agoniji, objavilo je sklonište za životinje u tom gradu u Donjoj Austriji.

Tierschutz Austria apelira na građane da iscrpljene ptice skupe u kutije i odnesu u centar za spašavanje. Traže i dodatne volontere za skupljanje iscrpljenih ptica.

Pokušavaju uletjeti u stanove

Udruga upozorava i da ptice selice očajnički traže zaštitu od hladnoće i žele pobjeći u toplinu stanova. Tamo ih, međutim, uhvati panika.

"Prozorska stakla postaju smrtonosna zamka; kada uđu u stanove, opasnost od ozljeda je velika", stoji u priopćenju za javnost. Udruga stoga apelira na građane da zatvore prozore i obrate pažnju na ptice.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.