FOTO Plenković i lokalni načelnik jeli i pili u nelegalnom objektu

Foto: Privatni album

PREMIJER Andrej Plenković u kolovozu je nakon obilaska požarišta sa stranačkim kolegama doručkovao u nelegalnom objektu bez koncesije i minimalnih tehničkih uvjeta. Radi se o restoranu koji se nalazi u Luci Baška Voda čija je koncesija krajem prošle godine oduzeta općinskoj tvrtki. 

Unatoč tome načelnik Josko Roščić i dalje upravlja lukom bez koncesije, a u restoranu časti premijera Plenkovića dok za to vrijeme u Vladinoj ladici stoji zahtjev da se upravljanje koncesijom da Lučkoj upravi SDŽ do novog natječaja. No, kao i obično, sve se odvija jako sporo, barem dok ne završi turistička sezona.

Uz premijera u društvu Roščića su uživali direktor tvrtke koja posluje bez koncesije Marin Beroš, a s druge strane Plenkovićev ministar Gordan Grlić-Radman te nekadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić. 

Vlada od svega pere ruke. Glasnogovornik Marko Milić na naš upit je odgovorio da nisu imali veze s odabirom lokacije radnog sastanka te nas je uputio na načelnika Roščića, koji do objave članka nije odgovorio na naš upit. Milić nije odgovorio na pitanja vezana uz problematiku luke, već nas je i za to uputio na drugu adresu. 

Općina bez dozvole od 2019. godine 

Načelnik Josko Roščić više od 30 godina vlada Baškom Vodom, a javnosti je poznat po nizu afera. Među medijskim naslovima pronašla se i problematika oko koncesije za Luku Baška Voda, koja raspolaže vezovima za brodove do 24 metra dužine, a u sklopu luke se nalazi zgrada nautičkog turizma s uredskim prostorima, prostorima za trgovinu, konferencijskom salom, restoranom i caffe barom s uređenim parkingom od 180 mjesta. 

Peripetije oko koncesije za spomenutu luku traju već godinama, točnije od 2019., odmah poslije natječaja. Tada je prvi put oduzeta koncesija općinskoj tvrtki, nakon žalbe tvrtke Grassor d.o.o. koja je također sudjelovala na natječaju. Od tada je prolazila kroz nekoliko sudskih presuda na koje se tvrtka žalila. 

Županijski vijećnik Nezavisne liste mladih Matejas Jozipović kazao nam je da je krajem prošle godine Vrhovni sud donio pravomoćnu odluku kojom je Općini oduzeta koncesija. 

"Nakon toga im je županijski Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet poništio minimalne tehničke uvjete jer nemaju pravne osnove na kojoj mogu raditi. No to Općinu nije spriječilo da odradi sezonu, a s obzirom na to da se radi o nelegalnom radu, mi ne znamo gdje su završili novci. 

Prema Zakonu o pomorskom dobru, sve nelegalne objekte vlada može dati na upravljanje Lučkoj upravi i to je jedini način da legalno funkcionira do novog natječaja za dodjelu koncesije. Županija je to već jednom zatražila, a na moj zahtjev na prošloj sjednici su odlučili poslati i požurnicu vladi kako bi se privremeno upravljanje dalo Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije", rekao nam je vijećnik Jozipović.

Ministarstvo radi na upućivanju prijedloga

Iz Splitsko-dalmatinske županije potvrdili su nam da su još u ožujku od resornog ministarstva zatražili privremeno upravljanje, a nakon toga poslali i žurni zahtjev. Kako navode, njega su Ministarstvo i vlada zaprimili još 6. kolovoza, točno dan prije nego što je premijer Plenković s načelnikom Roščićem doručkovao u nelegalnom objektu. 

Index je poslao upit Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kako bismo provjerili u kojoj je fazi prijedlog odluke, a evo što su kazali: "Zatražena su i zaprimljena mišljena nadležnih tijela državne uprave te je u tijeku upućivanje Prijedloga odluke Vladi RH radi donošenja."

Dok vlada već neko vrijeme čeka da stigne prijedlog Ministarstva kako bi upravljanje prenijeli na Lučku upravu SDŽ, šefa vlade u istom tom objektu časti načelnik Roščić, kojem trebaju oduzeti upravljanje.

Gdje je završio novac? 

Poteže se pitanje što je s prometom, odnosno dobiti koju je luka ostvarila tijekom turističke sezone. Zanimalo nas je kako općinska tvrtka može ostvarivati dobit u objektima za koje nema koncesiju, stoga smo upit poslali Ministarstvu financija, odnosno Carinskoj upravi.

"Carinska uprava obavila je nadzor nad društvom Turističko-športska luka Baška Voda s ciljem utvrđivanja ispravnosti obračunavanja, iskazivanja i plaćanja naknade za navedenu koncesiju za razdoblje od 1.1.2019. do 9.6.2022. godine i donijela rješenje kojim se utvrđuje obveza po osnovi posebne naknade za nezakonito obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru bez koncesije.

TŠ luka Baška Voda pokrenula je upravni spor protiv donesenog rješenja te je Upravni sud u Splitu donio Presudu dana 7. 4. 2023. godine kojom se poništava rješenje Carinske uprave, te je obustavljen postupak inspekcijskog nadzora obračunavanja i plaćanja naknade s obilježjem naknade za koncesiju za razdoblje od 1. siječnja 2019. do 9. lipnja 2022. u kojem je donijeto osporeno rješenje", pojašnjavaju iz Carinske uprave te navode da su uložili žalbu, no odluka još nije donesena. 

Odgovornost prebacili na Županiju

Dalje navode kako je Sud smatrao da davatelj koncesije treba donijeti odluku o prestanku, a kako to nije učinio, tvrde iz Carinske uprave, obustavljen je postupak nadzora Suda, pa kažu da nisu provodili daljnje postupke. 

"U međuvremenu Županijska skupština SDŽ nije donijela novu Odluku o davanju koncesije, te je društvo TŠ luka Baška Voda sklopilo s Lučkom upravom SDŽ Ugovor o dodjeli koncesije za obavljanje lučke djelatnosti naplate struje, vode i odvoza otpada u luci Baška Voda za razdoblje od 1.6.2022. do 31.5.2026. godine", objasnili su iz Carinske uprave. 

Županiju smo pitali zašto nisu donijeli novu odluku, ali nismo dobili odgovor.

Nismo uspjeli saznati kada će vlada koncesiju za privremeno upravljanje dodijeliti Lučkoj upravi SDŽ. Vijećnik Jozipović nada se što bržim reakcijama te da dugotrajni postupci institucija, kao i prebacivanje nadležnosti više neće ići na ruku nelegalnom upravljanju lukom kojeg su, izgleda, sve službe svjesne. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.