FOTO Rusija klizećom bombom pogodila zgradu u Harkivu. U sredini nastala golema rupa

Foto: Profimedia

Rusija je pogodila stambenu zgradu u sjeveroistočnom ukrajinskom gradu Harkivu, usmrtivši najmanje tri osobe i ranivši još 31, objavile su ukrajinske lokalne vlasti.

Napad, koji je bio usmjeren na neboder i druga stambena područja, izveden je korištenjem vođenih klizećih bombi, tvrde Ukrajinci.

"Meta ruskih bombi su stambene zgrade, pekarnica, stadion... to jest, svakodnevni život običnih ljudi", izjavio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski objavio fotografije, ogromna rupa u sredini zgrade

Ovaj napad dogodio se u trenutku kada se borbe u istočnom dijelu zemlje intenziviraju, a ruske snage okružuju i približavaju se gotovo uništenom gradu Vuhledaru. Nakon napada u Harkivu Zelenski je objavio fotografije uništenog stambenog tornja s ogromnom rupom u sredini zgrade, pozvavši saveznike da "zaustave teror".

"Potrebno je zaustaviti teror, imati sigurnost i budućnost"

Zelenski se trenutno nalazi u New Yorku, gdje sudjeluje na godišnjem kongresu Generalne skupštine UN-a, a prilikom dolaska ponovno je naglasio potrebu Ukrajine za pravovremenom vojnom pomoći iz SAD-a. 

"Ima mnogo rasprava na Generalnoj skupštini UN-a o zajedničkim naporima za sigurnost i budućnost. Ali nama je jednostavno potrebno zaustaviti teror, imati sigurnost i budućnost", izjavio je Zelenski.

U međuvremenu, u Harkivu su dužnosnici potvrdili da je Rusija napala najmanje četiri gradska okruga, a pogođena zgrada već je bila napadnuta na početku rata. "Gotovo je bila obnovljena, svi prozori su postavljeni, izolirana je i pripremljena za grijanje. Neprijatelj ju je drugi put pogodio klizećom bombom", rekao je gradonačelnik Harkiva Ihor Terekov na Telegramu.

Što je klizeća bomba?

Rusija sve češće koristi klizeće bombe, stare sovjetske bombe opremljene krilima i satelitskom navigacijom. One su jeftine, razorne i ključne su za ruske napore da osvoje dodatni teritorij u Ukrajini.

U napadima u svibnju u Harkivu koristili su se ovi projektili, a vojni analitičari također primjećuju da su prvi put korišteni i u gradu Zaporižji u nedjelju navečer.

Ukrajinski dužnosnici izjavili su da je Rusija izvela sedam zračnih napada klizećim bombama KAB, pri čemu je ranjen najmanje 21 civil u napadima na 13 stambenih zgrada i dva obrazovna objekta.

Također, vlasti u Zaporižji navode da je Rusija u ponedjeljak navečer izvela još jedan napad na jugoistočni grad, pri čemu je jedna osoba poginula, a najmanje je četvero, uključujući dvoje djece, ranjeno.

Rusi se približavaju Vuhledaru

Ruske snage su ostvarile značajan napredak na istoku Ukrajine i približavaju se gradu Vuhledaru – rudarskom gradu na južnom dijelu donbaskog bojišta. Rusi pokušavaju osvojiti ovaj grad od početka svoje invazije.

U ponedjeljak su ruski vojni blogeri izvijestili da su trupe Moskve ušle na rubove grada u Donjeckoj oblasti, dok je ukrajinska vojska spomenula nekoliko pokušaja zauzimanja njihovih položaja u Vuhledaru.

Istovremeno, ruske snage su također napredovale u blizini Hlibokea, Kupjanska i Pokrovska, prema američkom think tanku Institutu za proučavanje rata. Ova organizacija za praćenje sukoba navodi da su ukrajinske snage nedavno napredovale u regiji Kursk.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.