FOTO U Kaliforniji gori jedan od najvećih požara do sada, podmetnut je

Foto: EPA

Više od 6000 vatrogasaca jučer se nastavilo boriti s golemim požarom koji se sada smatra četvrtim najvećim požarom u povijesti Kalifornije, vrućine ne donose olakšanje, a dužnosnici su rekli da je 27 posto požara obuzdano. 

"Imali smo grmljavinske oluje koje su nam donijele probleme", rekao je glasnogovornik kalifornijskog Odjela za šumarstvo i zaštitu od požara Christopher Young. "Munje su faktor oko kojeg brinemo", rekao je.

Požar je izazvao navodni piroman koji je 24. srpnja gurnuo zapaljeni automobil niz jarak u blizini grada Chico u Kaliforniji. Od tada je spaljeno više od 162.200 hektara zemljišta ili područje veće od grada Los Angelesa.

Uhićeni 42-godišnji muškarac do subote se nije izjasnio o krivnji, ali je optužen za podmetanje požara i zadržan je bez odobrene jamčevine, rekli su dužnosnici.

Gori već 11 dana, uništno više od 560 domova

Više od 560 domova i drugih objekata uništeno je otkako je požar izbio prije 11 dana. Požar je u subotu obuzdan 27 posto, rekli su dužnosnici.

Da bi se došlo do požarnih linija potrebna su dva do tri sata zbog neravnog i nepristupačnog terena, rekli su dužnosnici. Neke vatrogasce do požarnih linija prevoze helikopterima, a očekuje se da će neki tamo ostati danima.

U SAD-u je sezona šumskih požara počela intenzivno što predstavlja rizik za opterećenje vatrogasnih resursa. Centar je već zatražio pomoć od vatrogasaca u Australiji i Novom Zelandu, koji će početi dolaziti od 7. kolovoza i bit će raspoređeni u Oregonu i Washingtonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.