FOTO Urušila se drevna piramida u Meksiku. Pleme: Ovo je loš znak

Foto: INAH

Ekstremni vremenski uvjeti i porast razine mora ugrožavaju povijesnu baštinu diljem svijeta. Tako se kamena piramida, 15 metara visok četvrtasti spomenik u meksičkoj državi Michoacan, u noći 29. srpnja iznenada urušila zbog neprestane kiše. Južni zid piramide se pretvorio u ruševine. 

Piramida je nekoć bila jedan od najbolje očuvanih spomenika civilizacije Kraljevstva Michoacan. Nalazi se u Ihuatziu, izvanredno očuvanom arheološkom lokalitetu gdje su smješteni još jedna piramida, toranj i nekoliko grobnica, piše Science Alert. 

Prvo velika suša, a zatim obilna kiša

Na tom su području prije 1100 godina živjele domorodačke skupine koje govore nahuatl. Kasnije je postao sjedište naroda P'urhepechas, jedinog carstva koje Asteci nisu mogli osvojiti. Narod P'urhepechas postoji i danas.  

Meksički Nacionalni institut za antropologiju i povijest (INAH) smatra da su za nedavno urušavanje zida piramide krive ekstremne vremenske nepogode. Naime, u srpnju su veći dio Meksika pogodile obilne kiše i oluje s grmljavinom. Prije toga je područje zadesila najveća suša u zemlji u posljednjih 30 godina. 

"Visoke temperature i suša su uzrokovale pukotine kroz koje je kasnije voda prodrla u unutrašnjost prethispanske građevine", stoji u priopćenju INAH-a. Ekstremni vremenski uvjeti i porast razine vode postaju sve veća prijetnja važnim povijesnim objektima. Nedavno su arheolozi otkrili da drevni špiljski crteži u Oceaniji propadaju zbog ubrzanih klimatskih promjena. 

"Moji preci bi rekli da je to loš znak"

Tariakuiri Alvarez iz plemena P'urhepecha kaže kako bi njegovi preci protumačili urušavanje piramide kao "loš znak". U objavi na Facebooku je napisao kako se nešto slično dogodilo prije dolaska stranih osvajača, i to zato što su bogovi bili nezadovoljni.

Samo nekoliko dana prije nego što se piramida u Meksiku srušila urušio se i poznati Dvostruki luk u Uti, vjerojatno zbog promjene razine vode i erozije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.