Friščić: Za sva tri sporna pitanja s HDZ-om imamo spremna rješenja

NAKON što je danas čuo izvještaj svojih pregovarača s HDZ-om, predsjednik HSS-a Josip Friščić i dalje isijava zadovoljstvo, iako je sve jači pritisak zemalja članica Europske unije koje se protive onim političkim potezima koje HSS smatra najbitnijima i od kojih, barem javno, ne želi odstupiti. 

Pitanje aktiviranja Zaštićenog ekonomsko ribolovnog pojasa je trenutno jedno od gorućih jer Europa prijeti blokadom pregovora s Hrvatskom, ako Hrvatska 1. siječnja iduće godine uistinu aktivira ZERP. Hrvatska je još u siječnju ove godine trebala aktivirati ZERP, ali je i tada to odgođeno na godinu dana, a premijer Sanader je tvrdio da je to samo privremeno i da će 1. siječnja iduće godine sigurno biti aktiviran.

Danas je to pitanje jedno od tri oko kojeg će se HDZ i HSS najteže dogovoriti, pod pretpostavkom da se obje strane čvrsto drže onog što su više puta javno ponovili. Druga dva pitanja su referendum o ulasku u NATO i uvjeti koji se odnose na poljoprivredu za pregovore s EU. No, od početka se znalo da će HDZ i HSS morati dogovoriti neko kompromisno rješenje, a da će tako biti naslućuje se i iz izjava Josipa Friščića koje nam je večeras dao.

"Konkretnog dogovora neće biti dok Mesić ne odredi mandatara"

Predsjednik HSS-a nam je rekao da su ga njegovi izaslanici na pregovorima s HDZ-om izvijestili da je do sada sve dogovoreno bez problema i da je istina kako ostaje za dogovoriti se oko ova tri najteža pitanja.

"Ostaju nam ZERP, referendum o NATO-u i pitanja iz poljoprivrede o kojima moramo pregovarati s EU. Tu nije samo onaj moratorij na prodaju zemlje poljoprivrednog zemljišta strancima na rok od 12 godina, nego je tu i pitanje državnih poticaja. No, i za ta tri sporna pitanja su ponuđena moguća rješenja te ne bi trebalo biti nepremostivih problema", rekao nam je Josip Friščić.

Predsjednika "seljaka" smo upitali  znači li to da već ovaj tjedan možemo očekivati konkretan dogovor zeleno-žute koalicije s HDZ-om, na što odgovara: "Konkretnog dogovora neće biti sve dok predsjednik Mesić službeno ne odredi mandatara.  I dalje ne odustajem od svog stava da mi ne možemo sklopiti dogovor ni s kim dok Mesić ne odredi mandatara. Kako da dogovorim sastavljanje Vlade s nekim, a taj uopće nema mandat za njezino sastavljanje?", pita se Friščić.

Popularni Joža za sada ima samo neslužbenu informaciju da će predsjednik Mesić pozvati njega i Đurđu Adlešić na ponovne konzultacije u petak u 13 sati.

"Vjerujem da je naša diplomacija dovoljno jaka da dogovori rješenje koje će odgovarati svima"

Što se tiče ZERP-a izgleda da je Josip Friščić i ovdje spreman na neke kompromise. Predsjednik Mesić i Sanader se drže zajedničkog stava da ovakav oblik ZERP-a trenutno ne može proći, pa će im se vjerojatno prikloniti i Friščić.

"I dalje mislim da svi mi u Hrvatskoj mislimo isto i da su nam važne iste stvari. Svi se sigurno slažemo da treba zaštititi naše nacionalne interese. Morat će za isti stol sjesti naša diplomacija i ona od EU, vjerujem da je naša diplomacija dovoljno snažna da dogovori rješenje koje će odgovarati svima, i nama, ali i Europskoj uniji. Mi se samo pozivamo na Međunarodno pravo mora. I članice EU žele zaštiti svoje nacionalne interese pa su Italija i Slovenija samostalno proglasile i aktivirale ZERP, stoga nema razloga da to ne dozvole i nama. Siguran sam da ćemo se nekako dogovoriti", kaže Friščić.

"Neka Sanader javnosti objasni je li njegova Vlada dala temelje za prijetnje europskih ministara"

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je bio puno žešći od Friščića kada se radi o pritiscima europskih ministara u vezi ZERP-a te je najavio da će se SDP svim demokratskim sredstvima boriti za primjenu ZERP-a. Milanović za prijetnje europskih ministara krivi Ivu Sanadera, za kojeg kaže da se skriva od javnosti te ga je pozvao da objasni građanima Hrvatske na temelju čega su europski ministri zatražili od Hrvatske da ne aktivira ZERP.

Predsjednik SDP-a danas se zapitao je li Sanaderova Vlada svojim djelovanjem doprinijela tome da europski ministri iznesu ove prijetnje. "Neka Sanader skupi malo hrabrosti i objasni što su on i njegovi državni tajnici radili i potajice potpisivali po Bruxellesu i koje su posljedice tih akata danas", rekao je Milanović.

"Realna je mogućnost da ova tri ključna pitanja budu prepreka dogovoru HDZ-a i HSS-a"

Anđelko Milardović, direktor Centra za politološka istraživanja, kaže da je sve ovo očekivano, misleći pri tom na prijetnje EU i na teškoće u pregovorima HDZ-a i HSS-a oko tri ključna pitanja. Milardović tvrdi da bi do istih problema došlo u bilo kojoj kombinaciji HSS-a i bilo koje druge hrvatske stranke te da je to bilo jasno vidljivo iz njihovog programa.

"Niti Sanader, niti bilo tko drugi, ne može pristati na ovakve uvjete HSS-a kada se radi o ZERP-u i pitanjima poljoprivrednih poticaja i moratorija na prodaju zemlje strancima. Ne vjerujem niti da bi SDP u potpunosti pristao na ove uvjete. Ako je istina da bi SDP pristao na ove uvjete, znači da su za pogoršanje odnosa za EU, a to me čudi. Tako da do dogovora između Sanadera i Friščića može doći samo ako Friščić popusti. Ne mogu reći hoće li tako i biti. U svakom slučaju, ova tri sporna pitanja mogu biti prepreka sklapanju dogovora HDZ-a i HSS-a", kaže Milardović.

"Ako nas EU želi primiti, zašto postavljaju takve uvjete?"

Što se tiče europskih prijetnji u vezi aktivacije ZERP-a, Milardović kaže da su one same po sebi očekivane, ali da ga iznenađuje njihova žestina. "Radi se o jako tvrdom stavu. Ako nas žele u svojoj Uniji, zašto nam daju ovakve uvjete? A ne znam zašto nam ne bi dali da zaštitimo svoje nacionalne interese. Jasno je da se oko ovog pitanja mora ostvariti kompromis, no nema potrebe za ovakvim prijetnjama. Posebno mi je jasno na kojim temeljima slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel temelji svoje pravo da ovako prijeti Hrvatskoj. U ovoj situaciji Slovenija razgovara s pozicije sile, što nikako nije dobro, a nema ni temelja za to", rekao je Milardović.

1. siječnja se ubrzano približava, a Hrvatska nema ni Vladu ni Sabor koji mora donijeti odluku o ZERP-u. No, predsjednik Mesić je optimističan da ćemo jako brzo dobiti Vladu i Sabor koji će izglasati političke odluke Vlade. Kada bi u potpunosti vjerovali riječima naših političara, bili bi uvjereni da ćemo 1. siječnja primijeniti ZERP, jer je Sanader to garantirao još početkom godine, Friščić to zahtijeva u pregovorima u Vladi, a SDP tvrdi da će se boriti svim sredstvima za njegovu primjenu. Ali, ne bi bilo prvi put da se hrvatski političari ne drže svojih riječi. Bit će zanimljivo vidjeti tko će prvi pokleknuti.

D. Markas
Foto: H.P.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.