Fuchs dao prijedlog za problematičnog đaka. Državna tajnica: Ne može ulica odlučivati

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Sastali su se roditelji u osnovnoj školi u Novom Zagrebu u koju je premješten dječak zbog kojeg se iz prethodne škole ispisao cijeli razred. Učenici s kojima bi sada trebao pohađati četvrti razred ni danas nisu došli u školu.

Podršku roditeljima i učenicima pružili su i mnogi drugi pa danas na nastavu nije došlo 700 učenika od ukupno tisuću koliko pohađa tu školu. Roditelji su poručili da se bore za prava svoje djece, ali i prava problematičnog dječaka kojem je nužna stručna pomoć. 

Slučaj dječaka (10) je pokazao koliko je smeće hrvatski školski sustav

 U večernjim satima sastali su se roditelji učenika koji pohađaju ovu osnovnu školu. 

 

Dječaku asistent u nastavi i uključivanje stručne službe škole

Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, za Index je rekao što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih predložilo roditeljima.

"Mi smo roditeljima ponudili stručnu organizacijsku pomoć tako da će osim pomoćnika u nastavi koji je socijalni pedagog po struci imati i stručnog suradnika iz škole. Tako da bi se eliminirao strah roditelja zbog bilo kakvog neprimjerenog ponašanja učenika", rekao je Indexu Karin.

"Pratit ćemo razvoj i želimo da se učenik socijalizira u taj odjel. Roditelji su reagirali očito prema dosta medijskih napisa. Osigurali smo razgovor roditelja tog učenika i roditelja ostalih razreda i razgovaramo s vijećem roditelja. Nadamo se da će prevladati razum i da će se učenici vratiti u školu", dodao je Karin. 

To znači, pojasnio je, da će učenik imati jednog pomoćnika u nastavi. "Ali stručna služba kao pomoć - psiholog, pedagog će se uključivati po potrebi i opservirati razvoj učenika", dodao je.

Roditelji nezadovoljni prijedlogom

"Pozivamo roditelje na razum. Razumijemo njihove reakcije, ali mjesto njihovoj djeci je u školi. Svi se trudimo i osiguravamo sigurno okruženje", dodao je.

Nakon održanog sastanka roditeljima se uz Karina obratio Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade. Okupljeni roditelji iskazali su nezadovoljstvo predloženim. Za sutra je najavljen sastanak sa stručnim službama te ravnatelji gradskih centara za socijalnu skrb dolaze u školu.

Majka učenika: Želimo pomoći tom djetetu, našoj djeci, školstvu i učiteljima

"Ministar je danas dao izjavu, minimalno pet puta je ponovio pitanje što je njemu činiti. Ako on ne zna što mu je činiti, na kome je onda da zna? Nas je prozvao da mi dolazimo iz dvorišta voditi školstvo. Da, ja dolazim samo zbog svog djeteta. Ja njega pitam, on je rekao da dijete ima problem u ponašanju, kako kao ministar školstva može dati dijagnozu djetetu? Želimo prvenstveno pomoći tom djetetu, našoj djeci, školstvu i učiteljima", rekla je majka jednog od učenika za Index.

Dodala je i da se ništa neće promijeniti ako se dijete ispiše iz ove škole. 

"On će rasti s našom djecom"

"To dijete ima pravo školovanja kao svačije dijete. Cilj je da se tom djetetu pomogne. Ako dijete ima problema u ponašanju, znači da će uz stručnu pomoć promijeniti to ponašanje. To dijete je već trebalo biti pod nadzorom onih koji to znaju. Ne među hrpom učenika koji mu ne mogu pomoći", rekla je.

"Okupili smo se radi tog djeteta jer mu očito treba pomoć. Zakazale su sve institucije. Sastali smo se i na kraju krajeva da zaštitimo svoju djecu jer će rasti s našom djecom i vrijeme provoditi s njima", rekla je druga majka Indexu.

700 učenika nije u školi zbog problematičnog dječaka. Fuchs: Ovo je balvan-revolucija

"Ponovno ništa nije riješeno. Silne institucije ne mogu riješiti problem jednog dječaka"

"Ponovno ništa nije riješeno. Na sastanku su bili predstavnici roditelja, pročelnik iz Grada i državna tajnica te Agencija za obrazovanje. Problem se prebacio iz jedne škole u drugu - netko treba biti mastermind za to. Obećavaju asistente, ali ne razumijemo kako to nisu riješili s asistentima u prošloj školi. Tražimo da se pokaže empatija prema roditeljima iz ove škole i djeci koja danas nisu bila na nastavi", rekao je Indexu jedan od roditelja čije dijete pohađa isti razred kao učenik zbog kojeg su se okupili.

Prijedlog Ministarstva obrazovanja je da se učeniku uz trenutnog asistenta dodijeli još jedan koji će pratiti njegovo ponašanje.

"Silne institucije ne mogu riješiti jedno problematično dijete. Ono za što primaju plaću, možda bi trebali razmisliti o svojoj stručnosti. Ako je rješenje da djeca ne idu u školu, pozdravljam tog masterminda", rekao je otac djeteta.

Dodao je i da "stvar nije riješena" te da učenici ni sutra neće ići u školu.

Državna tajnica: Ne može ulica donositi odluke

"Na jutrošnjem sastanku donijeli smo konkretne planove. Kasnije smo u Ministarstvu imali međuresorni sastanak s predstavnicima Ministarstva socijale na kojem smo raspravljali o daljnjem postupanju s djecom, roditeljima i sudionicima", rekla je državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Zrinka Mužinić Bikić za Novu TV.

"Roditeljima smo rekli da na snagu stupa prisustvo pomoćnika u nastavi s djetetom kako bi pratio ponašanje učenika i reagirao na vrijeme ako se ukaže potreba. Dali smo im i mogućnost da koriste usluge udruge Luka Ritz te podršku iz Ministarstva. Pratit ćemo situaciju i dalje. Vjerujemo u školu i u učiteljicu koja ima dobru atmosferu u razredu te je stupila u kontakt s djetetom."

Screenshot: Nova TV

Rekla je i što će se dogoditi ako roditelji ne budu zadovoljni. "Možemo razgovarati s njima koliko god bude potrebno, ali oni ne donose odluku. Ne može ulica donositi odluke o stvarima koje se događaju u školi."

"Ponekad sitnica dođe pod reflektore, što nije sada slučaj, nekad imamo jako ozbiljne probleme u školama kada smo jednako prisutni i rješavamo ih. Žao nam je da smo tu gdje jesmo i da se ovo rješava putem medija", rekla je tajnica Mužinić Bikić.

Upitana je li se ova situacija mogla riješiti ranije, rekla je da ne želi ulaziti u konkretan slučaj. "Odazivamo se na pozive, razgovaramo. A odgovore će dati oni koji trebaju onima koji trebaju", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.