Ginekolog osuđen za silovanje pacijentice u KBC-u Osijek dobio otkaz

Foto: Marko Mrkonjic

Ginekolog osječkog KBC-a Zlatko Topolovec, koji je nepravomoćno osuđen zbog silovanja pacijentice, danas je dobio otkaz u toj zdravstvenoj ustanovi, izvijestili su iz Ravnateljstva KBC-a.

Iz Ravnateljstva su priopćili kako je danas donesena odluka o otkazivanju ugovora o radu dr. Zlatku Topolovcu. Podsjećaju kako je KBC Osijek zatražio od osječkog Županijskog suda dostavu nepravomoćne presude, od veljače 2024. godine, koju je Sud dostavio 11. rujna, a na temelju čega je protiv Topolovca pokrenut disciplinski postupak.

Navode kako je KBC zaprimio medijski upit o navodno novom neprimjerenom ponašanju ovoga liječnika tijekom pregleda, te je i u ovom slučaju također pokrenut disciplinski postupak. Nakon pokrenutih disciplinskih postupaka te uvažavajući sve okolnosti i činjenice, donesena je gore navedena odluka, ističu u Ravnateljstvu osječkog KBC-a.

Iako nepravomoćno osuđen, nastavio je raditi u bolnici

Ginekolog je nastavio raditi u bolnici iako je u veljači ove godine nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.  Ministarstvo je poslalo inspekciju nakon što je druga pacijentica za portal Novosti ispričala da ju je Topolovec prije tri dana pregledao na neprimjeren način i da se tada uvjerila da ne radi pod nadzorom, kako su dotad tvrdili iz ravnateljstva bolnice. Iz KBC-a Osijek najavili su pokretanje disciplinskog postupka.

Pacijentica čiji su podaci poznati redakciji Novosti naručena je na kontrolu zbog nedovršenog pobačaja uzrokovanog zastojem srca fetusa. Na kontrolu u bolnicu došla je u vrijeme dežurstva.

"Nije, poput svih drugih liječnika kod kojih sam bila na pregledu gurnuo sondu u vaginu, nego je prvo trljao sondom po klitorisu i vaginalnim usnama. Sledila sam se, a u ordinaciji je vladao potpuni muk. Sestra je bila u drugom dijelu prostorije, a ja sam sebi postavljala sto pitanja: Je li mi ikad to neki doktor napravio? Zašto on to čini? Pretjerujem li? Nakon toga me napao jer da što sam mislila da ću se sama očistiti doma od dvije tablete, pa sam gledala kako da što prije pobjegnem", opisala je. 

Dodala je da je, nakon što je izašla iz kruga bolnice, guglala kako se zove ginekolog optužen za silovanje. "Pa sam usporedila njegovo ime s imenom na mojem nalazu i shvatila da je riječ o istoj osobi. Tu sam se raspala", rekla je za Novosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.