Ginekolozi i dalje ilegalno naplaćuju preglede: Komora traži trudnice da ih prijave, a one se boje

Foto: Shutterstock

TRAKAVICA oko ilegalnih naplaćivanja pregleda od strane ginekologa koji imaju ugovor s HZZO-om se i dalje nastavlja. Iako smo prije nekoliko mjeseci pisali o tome, vrijeme nije ništa promijenilo.

Index je kontaktirala Daniela Drandić iz Udruge Roditelji u akciji (RODA) koja nam je rekla kako i dalje neprestano prima prijave od žena diljem Hrvatske koje je izvještavaju o ilegalnim naplatama pregleda.

"Primamo stalno prijave od Metkovića i Ploča pa sve do Slavonskog Broda. Nadale su se kako će se stvari promijeniti nakon što je preko ljeta cijela stvar izašla u javnost, no ništa od toga. U Ministarstvu zdravlja i HZZO-u su nam rekli da ne mogu postupati po anonimnim prijavama, a ne shvaćaju da se žene boje.

Mnoge trudnice iz manjih sredina nemaju na raspolaganju više ginekologa već imaju samo jednog i da se dozna kako su ga one prijavile zamislite kako bi im bilo ponovno ići na pregled, a nemaju izbora", rekla nam je Daniela Drandić.

"Ne znamo kako ovome stati na kraj"

Kazala je kako ne može vjerovati da Ministarstvo zdravlja nema niti jedan drugi mehanizam da provede inspekciju i provjeri tko sve naplaćuje preglede, bez da pritom izlaže trudnicu.

"Poslala sam i DORH-u prijavu, no ni, oni nisu ništa poduzeli. Svako malo dobijem mail s pritužbama trudnica i ne znamo više kako tome stati na kraj", rekla je Drandić.

Iz Ministarstva zdravlja na ovaj su nam upit već ranije odgovorili kako HZZO uvijek u redovnim kontrolama ugovornih ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i u kontrolama po predstavkama osiguranih osoba HZZO-a, provjerava da li ugovorni doktori dodatno naplaćuju zdravstvene usluge iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Ministarstvo: Trudnice ne žele potpisati izjavu
 
"S obzirom da osigurane osobe, koje se žale da pojedini ugovorni partneri HZZO-a naplaćuju dodatno zdravstvene usluge bez izdavanja računa, u pravilu, ne žele potpisati izjavu, HZZO nije u mogućnosti pribaviti materijalne dokaze koje bi proslijedio mjerodavnim institucijama", kazali su u Ministarstvu zdravlja.

Komentar o ovome zatražili smo i od Hrvatske liječničke komore, a njihov predsjednik dr. Trpimir Goluža, ujedno i ginekolog, kazao nam je da liječnici ginekolozi koji imaju ugovor s HZZO-om temeljem svojih ugovornih obveza ne smiju u redovno radno vrijeme, naplaćivati usluge koje spadaju u obvezno zdravstveno osiguranje pa tako ni preglede trudnicama.

Goluža: Pozivam trudnice da izađu pod punim imenom i prezimenom

Goluža je pozvao sve trudnice kojima su ilegalno naplaćeni pregledi da to prijave pod svojim punim imenom i prezimenom.

"Ukoliko je takav pregled naplaćen, osigurana osoba, trudnica može tražiti refundaciju troškova od strane HZZO-a. Sve slučajeve kršenja prava iz zdravstvenog osiguranja osiguranici trebaju prijaviti nadležnoj službi HZZO-a.

Sve dok ne pobijedimo vlastiti strah i ne počnemo se društveno odgovorno i odvažno ponašati, ne možemo očekivati da ćemo živjeti u sređenom društvu u kojem će realiziranje naših prava biti uobičajena i normalna pojava.

Treba jasno i glasno ukazivati na anomalije u sustavu i inzistirati na njihovu rješavanju. Društvo nećemo poboljšati očekujući da će se problem riješiti sam od sebe ili da će ga netko drugi u potpunosti sam riješiti.

Građanska hrabrost nužna je da bismo unaprijedili naše društvo. Sve trudnice kojima su uskraćena bilo koja prava pozivam da pod punim imenom i prezimenom prijave taj slučaj nadležnim državnim institucijama, uključujući i Hrvatsku liječničku komoru.
Iskustvo pokazuje da se anonimnim prijavama vrlo rijetko potakne rješavanje problema", rekao je Goluža.

Prijetnje odvjetnicima

Za kraj podsjetimo i kako su nakon objave Indexa o ovom problemu prije nekoliko mjeseci pojedini ginekolozi krenuli čak i s prijetnjama trudnicama putem svojih odvjetnika.

"Pojedini liječnici su počeli prijetiti po Facebook grupama. Postoji naprimjer lokalna grupa mame i bebe na kojoj žene razmjenjuju iskustva. Neke žene su nam se javljale da su doktori počeli angažirati odvjetnike koji im potom prijete da ne smiju ništa pisati o tom i tom liječniku, niti razmjenjivati iskustva te da ne smiju govoriti o naplati. I također zahtijevaju da se brišu postovi koji se tiču toga", rekla je Daniela Drandić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.