Grad Opatija: Krešimir Raspudić laže, želi sebi osigurati bolju pregovaračku poziciju

Foto: Privatna arhiva

Nakon što je na Indexu objavljen članak "Stanovnik Opatije: Grad je jutros krenuo asfaltirati moju parcelu i poslao zaštitare", iz Grada Opatije su nam poslali odgovor u obliku demantija.

U nastavku ga prenosimo:

U konkretnom slučaju, komunalna tvrtka, na traženje Mjesnog odbora Poljane kao i tamošnjih građana, popravljala je nerazvrstanu cestu koja je dijelom oštećena tijekom radova na objektu u vlasništvu supruge gospodina Raspudića. Pritom zahvat nije ušao u posjed obitelji Raspudić, niti na toj lokaciji postoji spor oko granice posjeda.

Konačno, radilo se o redovnom postupanju komunalne službe u sklopu njihovih svakodnevnih zadataka, o čemu gradonačelnik nije bio niti obaviješten, a posebice nije „naredio“ bilo kakav „nasilan upad“ na tuđe zemljište. Zaštitarska služba bila je prisutna zbog ranijeg nasilnog ponašanja i prijetnji gospodina Raspudića prema djelatnicima Grada Opatije, zbog kojih je podnesena i kaznena prijava.

Gospodin Krešimir Raspudić potpuno je izokrenuo činjenice u ovom slučaju, kako bi u negativnom svjetlu prikazao djelovanje službi Grada Opatije i priskrbio si eventualno bolji pregovarački položaj u rješavanju imovinskopravnih odnosa s Gradom Opatijom, ali na lokaciji različitoj od one spomenute u tekstu. Točno je da je novinarka poslala pitanja Gradu Opatiji, istoga dana 12. travnja u 12,23, a tekst je već u 13,30 bio objavljen, čime nam je onemogućeno pripremanje odgovora na vrijeme.

Činjenice koje Grad Opatija iznosi u ovom demantiju potkrijepljene su jasnim argumentima. Naime, prije kretanja u obnovu ceste, na teren je izašao neovisni profesionalac – geodet koji je jasno označio granice između ceste (javno dobro Grada Opatije) te privatne nekretnine supruge gospodina Raspudića. To je vidljivo i na fotografijama objavljenim na portalu index.hr jer je granica označena crvenom linijom, a jednako tako vidljivo je da je asfaltiranje obavljeno točno do međe koju je označio geodet. Dodatno, ponavljamo, na ovoj lokaciji ne postoji spor o vlasništvu između Grada Opatije i Krešimira Raspudića, već je međa jasno utvrđena.

Pritom, nije nevažno napomenuti kako su oštećenja na prometnici, koja je Grad Opatija popravio temeljem zahtjeva Mjesnog odbora Poljane, nastala zbog radova koje je vršio gospodin Raspudić na svojoj nekretnini. Osim mjesnog odbora, hitnu sanaciju ceste tražili su i građani, kako im ne bi nastajala daljnja oštećenja na osobnim vozilima prilikom svakodnevnog prometovanja.

Prilikom prvog izvida komunalnog redarstva, kako bi se utvrdila oštećenja po prijavi Mjesnog odbora Poljane, gospodin Raspudić je izvršio kazneno djelo prijetnje prema komunalnom redaru zbog čega je i Grad Opatija podnio kaznenu prijavu. Komunalno redarstvo je upravo zbog te okolnosti ranije prijetnje radove izvršilo uz zaštitu, kako bi se spriječilo da gospodin Raspudić zbilja i ostvari svoju prijetnju ranije izrečenu komunalnom redaru.

Također, treba skrenuti pažnju na činjenicu da je za predmetnu cestu geodetski elaborat, potvrđen i proveden u nadležnom uredu za katastar. Isti je prethodno izložen na javni uvid te akteri ove priče nisu imali primjedbe na međe prema susjednim česticama.

U konačnici, netočna je i informacija da je gospodinu Raspudiću zapriječeno korištenje ceste. Cesta je javno dobro koju može koristiti svaka osoba i nitko
gospodina Raspudića niti može, niti želi onemogućiti u njenom korištenju. Visina asfalta koja je postavljena u skladu je s procjenom inženjera koji su radovima rukovodili, a na fotografijama koje je portalu index.hr dostavio sam gospodin Raspudić vidljivo je da svako vozilo može bez ikakve poteškoće prelaziti s nekretnine gospodina Raspudića na cestu Grada Opatije.

Zbog svega navedenog, i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova, koji su izašli na teren temeljem poziva gospodina Raspudića, utvrdili su da nema osnove za ikakvim postupanjem. S druge strane, Grad Opatija nastavit će s postupcima protiv gospodina Raspudića – prekršajnim, kaznenim i imovinskopravnim – koji su u međuvremenu pokrenuti i očekujemo da će oni dobiti i sudski epilog.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav, prostorno planiranje i zaštitu okoliša
Filip Vlah, mag.iur., univ.spec.crim.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.