Grad s četvero djece je pod stalnim granatiranjem. Mogao bi postati novi Bahmut

Foto: Profimedia

U Avdivki, jednom od ukrajinskih gradova na prvoj liniji bojišnice, ostalo je živjeti tek četvero djece, rekao je lokalni dužnosnik Vitali Barabaš. Kaže da vlasti znaju gdje se nalazi dvoje od njih četvero - devetogodišnja djevojčica i njezin dvogodišnji brat - i da planiraju njihovu prisilnu evakuaciju sljedeći tjedan.

Barabaš, šef vojne uprave Avdivke, istaknuo je da postoje poteškoće u uvjeravanju nekih obitelji da napuste svoje domove, čak i one u mjestima gdje su najžešće borbe.

U gradu i dalje živi 1800 ljudi

"Ne možemo nasilno evakuirati odrasle, tako da se jednostavno moramo osloniti na njihovu odgovornost i njihov instinkt za preživljavanjem", rekao je jutros za ukrajinsku televiziju.

Trideset i pet osoba prebačeno je na sigurnu lokaciju tijekom prošlog tjedna, čime je ukupni broj evakuiranih u posljednjih mjesec dana prešao 300, rekao je. U gradu je od prijeratnih 26.000 stanovnika ostalo njih oko 1800, piše CNN.

"Čekamo priliku da izvedemo djecu jer je grad izložen jakom granatiranju. Nećemo djecu dovoditi u opasnost", rekao je Barabaš.

Avdivka je u blizini opkoljenog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini i također je izložena kontinuiranom napadu ruskih snaga.

Ukrajinski vojnik je prošlog mjeseca rekao da je situacija u Avdivki teška jer su ruske snage povećale broj zračnih napada i uspjele presjeći opskrbne rute.

"Avdivka bi mogla postati drugi Bahmut"

Avdivka se nalazi samo nekoliko kilometara od grada Donjecka, "glavnoga grada" proruskih separatista na istoku Ukrajine. Situacija u tom gradu je bila relativno mirna od početka ruske invazije i bojišnica se ondje gotovo nije pomaknula.

Nedavno su, pak, ruske snage zauzele nova područja u blizini grada, zbog čega je ukrajinska vojska sredinom prošlog mjeseca upozorila da bi grad mogao postati "drugi Bahmut".

"Žao mi je što to moram reći, ali Avdivka sve više nalikuje na mjesto iz postapokaliptičnih filmova", rekao je tada Barabaš.

U Avdivki se nalazi najveća tvornica koksa u Ukrajini i jedna od najvećih u Europi. U tvornici je prije rata radilo 4000 ljudi.

Žive u podrumima, bez struje i grijanja

The New York Times je prije tjedan dana objavio razgovor s Genadijem Judinom, ukrajinskim policajcem koji je išao od vrata do vrata pokušavajući uvjeriti stanovnike da odu iz grada. Mnogi od njih su stari i ne mogu priuštiti život negdje drugdje. Dio njih osjeća nostalgiju za SSSR-om i kažu da čekaju da ih ruske snage oslobode.

Oni koji su ostali u gradu preselili su svoje živote ispod zemlje, gdje već mjesecima preživljavaju bez redovite opskrbe strujom i grijanja. Spavaju u podrumima, spremaju zalihe hrane i vode koje im donose volonteri. Unatoč borbama, u gradu i dalje rade dvije male trgovine s osnovnim namirnicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.