Grad Zagreb diže stipendije učenicima i studentima. Mjesečno će dobivati 20 eura više

Ilustracija: Zeljko Hladika/PIXSELL

Grad Zagreb povećao je mjesečne iznose stipendija s 500 na 520 eura za studente te s 360 na 380 eura za učenike, čime nastavljaju jačati svoj sustav stipendiranja, koji ove godine iznosi 5.7 milijuna eura, priopćili su.

Na jučer održanoj sjednici Gradske skupštine mjesečni iznosi stipendija povećani su u svih pet programa - deficitarna zanimanja, socioekonomski status, izvrsnost, učenici i studenti s invaliditetom te učenici i studenti romske nacionalne manjine. 

Dolenec: I ove godine smo dodijelili preko tisuću stipendija

"Povećanjem iznosa stipendija želimo mladima u Zagrebu olakšati učenje i studiranje za stjecanje kvalifikacija i tako, nadamo se, doprinijeti boljoj kvaliteti života novih generacija, kao i potaknuti ih da nastave živjeti i raditi u Zagrebu", istaknula je zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Kaže da su jako ponosni na svoje programe stipendiranja, koje su u tri godine povećali za "nevjerojatnih 130 posto". Samo od prošle do ove školske godine, naglasila je, broj dodijeljenih stipendija povećali su za 18 posto i ove godine su dodijelili preko tisuću stipendija. 

Gradska skupština usvojila je jučer i odluke o dva nova programa stipendiranja, o novčanoj potpori obrazovanju učenika srednjih škola i studenata s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom te o potpori obrazovanju doktoranada.

Razvija se sustav digitalizacije prijava

Potpore za doktorande iznose između 600 i 1100 eura, dok jednokratne potpore za učenike i studente s odobrenom međunarodnom ili privremenom zaštitom iznose 2000 eura. 

"Učenicima kojima je odobrena međunarodna ili privremena zaštita ovime želimo pružiti podršku u obrazovanju u novoj sredini, prevenirati potencijalne negativne pojave neprihvaćanja i diskriminacije i iskazati jasnu poruku dobrodošlice u Zagreb", poručila je Dolenec. 

Grad Zagreb također razvija sustav digitalizacije prijava na natječaj preko aplikacije eStipendije. Povezali su se s najvećim sustavom za učenike eMatice, a slijedi im integracija podataka sa svim vanjskim sustavima za obradu i odobravanje prijava. Time će olakšati i ubrzati proces prijave, vrednovanja i dodjele stipendija, priopćeno je iz Ureda zagrebačkog gradonačelnika. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.