Gradonačelnik Pule: Kada je zdravlje građana u pitanju, nema kompromisa

Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić na sastanku s predstavnicima tvornice Calucem te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije danas je poručio da nema kompromisa kad je riječ o zdravlju građana te stoga pozvao Calucem na hitnu reakciju radi smanjenja zagađenja.

Na sastanku na kojemu se razgovaralo o zagađenju zraka i utjecaju cementare Calucem na okoliš te o mjerama koje će se poduzeti radi rješavanja tih problema uz Zoričića bili su nazočni i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović te direktor Calucema Mihajlo Mirković sa suradnicama, priopćeno je iz Grada.

"Ovo je iznimno važna i aktualna tema. Govorimo o zdravlju građana i tu nema kompromisa", istaknuo je gradonačelnik Zoričić dodavši kako od Calucema očekuje hitnu reakciju radi smanjenja zagađenja.

"Pratit će se analiza buke i bit će pokrenute epidemiološke mjere"

Ustvrdivši kako je u ovom slučaju prije svega važno imati relevantna mjerenja kvalitete zraka kao temelj za poduzimanje mjera, ustvrdio je da će se opremanjem mjerne stanice novim potrebnim mjernim uređajima kao i angažmanom mobilnih laboratorija dobiti kontinuirani monitoring te time i relevantni podaci o kvaliteti zraka, temeljem kojih će se tražiti konkretno rješenje i pratiti poboljšanja.

Kako bi mjerenja koja pokazuju kvalitetu zraka bila vjerodostojna, naglasio je, Grad Pula je pokrenuo razgovore s Državnim hidrometeorološkim zavodom te nadležnim ministarstvima radi hitne reaktivacije mjerne stanice na Fiželi.

Osim toga, najavljeno je da će se u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije pratiti razina buke te će biti pokrenute epidemiološke mjere.

"Problem cementare nije nastao jučer, ali nam to nije opravdanje da ga ne riješimo što prije"

Direktor Calucema Mirković rekao je da će u rujnu javnosti biti predstavljene konkretne mjere poboljšanja u radu tvornice koje će pridonijeti smanjenju zagađenja, no naglasio je da se te promjene ne mogu implementirati u kratkom roku.

Zatražio je od Grada da ukloni postavljeni mjerni uređaj, s obzirom da ne daje relevantne podatke, na što je gradonačelnik Zoričić odgovorio kako se o uklanjanju postavljenog mjernog uređaja može govoriti tek nakon što se aktivira mjerni uređaj na Fiželi.

"Važno je da sustavno i intenzivno svi zajedno radimo na pronalasku rješenja i mi kao Grad sa Županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i nadležnim Ministarstvima i naravno u suradnji s Calucemom. Problem cementare nije nastao jučer, ali nam to nije opravdanje da ga ne riješimo što prije", zaključio je Zoričić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.