Grci protiv njemačkog plana o granicama. "Bili su velikodušni prema migrantima"

Foto: EPA

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je danas da njemački plan uvođenja strožih kontrola na kopnenim granicama predstavlja jednostrano ukidanje šengenske granice i da će opteretiti države na prvoj liniji poput Grčke.

Njemačka je ovog tjedna najavila da će provjere unutar inače područja slobodnog kretanja započeti 16. rujna i u početku trajati šest mjeseci, dok zemlja pokušava suzbiti nezakonite migracije.

"Njemačka je imala iznimno tolerantnu i rekao bih velikodušnu politiku prema migrantima što sada izaziva veliku društvenu reakciju", rekao je Micotakis u intervjuu za jednu grčku radio postaju.

"Prebacivanje loptice na nas"

"Odgovor ne može biti jednostrano ukidanje Schengena i prebacivanje loptice na zemlje koje se nalaze na vanjskim granicama Europe", kazao je.

Umjesto toga trebalo bi provesti Pakt EU-a o migraciji i azilu, obnovljeni migracijski sustav koji prepoznaje važnost čuvanja vanjskih granica Europe, rekao je Micotakis.

Grčka je bila na prvoj liniji europske migracijske krize 2015.-2016., kada je više od milijun izbjeglica - od kojih su mnogi bježali pred građanskim ratom u Siriji - stiglo, uglavnom preko Turske. Većina se na kraju preselila u Njemačku i druga zapadnoeuropska odredišta.

Broj dolazaka u Grčku od tada je pao, ali mnogi migranti, uglavnom iz Libije i Egipta, i dalje dolaze do grčkih obala prije nego što krenu prema zapadnoj Europi.

Micotakisova konzervativna vlada, koja je prošle godine osvojila drugi mandat, pooštrila je svoju migracijsku politiku od 2019.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.