Grčka turistima s kruzera planira naplaćivati ulaznice za otoke

Foto: Shutterstock

Grčka vlada namjerava poduzeti mjere protiv masovnog turizma s kruzera na popularnim otocima. Za sljedeću godinu planiran je paket raznih mjera, uključujući dodatne troškove za turiste, navodi se u izvješću objavljenom danas u novinama Kathimerini. Brojne su pritužbe otočana i njihovih načelnika na masovan turizam. Santorini je posebno patio od razornih ekoloških učinaka masovnog turizma.

Ulaznica od 20 eura

Ako se planovi finaliziraju, svi putnici s kruzera od iduće godine morat će platiti ulaznicu do 20 eura za posjet grčkim otocima. Stvarna cijena ovisit će o tome odvija li se posjet u sezoni ili izvan nje. Za popularne otoke Santorini i Mikonos, primjerice, turisti će morati platiti 20 eura za dnevni posjet između 1. lipnja i 30. rujna.

Trećina sredstava slijevat će se izravno u proračune otočkih općina, koje će same odlučivati ​​o trošenju novca. Trećina će ići ministarstvu pomorstva koje će prikupljena sredstva iskoristiti za modernizaciju otočnih luka. Posljednja trećina ide ministarstvu turizma. Ono ima zadatak poboljšati lokalnu infrastrukturu. Prema prvim procjenama, očekuje se da će naknade donijeti oko 50 milijuna eura godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.