Gripa stiže, a cjepiva u Hrvatskoj više nema

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

NACIONALNI centar za influencu pri HZJZ-u potvrdio je kako cjepiva za gripu u Hrvatskoj više nema. Naime, u samo dva tjedna potrošeno je svih 350 tisuća doza.

Isto su za Glas Slavonije potvrdili i u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, gdje prof. dr. sc. Karlo Kožul kaže kako su njihove zalihe podijeljene te eventualno postoji mogućnost da je u nekoj od ordinacija obiteljske medicine na razini županije preostalo pokoje pojedinačno cjepivo.

Također, nestalo je i cjepiva koje su građani mogli naručiti u ljekarni i kupiti. 

Tisuće oboljelih, a cjepiva nema

Vladimir Draženović iz Nacionalnog centra za influencu kaže kako se broj dosad procijepljenih vratio na brojku za vrijeme pojavljivanja pandemijske tzv. svinjske gripe 2011./2012. godine, što znači da se povjerenje građana u ovu vrstu cjepiva vratilo. 

"Nažalost, veće količine cjepiva više se ne mogu naručiti. Moguće je povući nekoliko tisuća tamo gdje je ostalo. Naime, postupak izrade cjepiva je proces koji traje oko pola godine i onoliko koliko je u svijetu napravljeno konačno je za ovu sezonu", objasnio je Draženović.

Krajem siječnja ove godine, kada je gripa bila na svom vrhuncu, u osječkom Zavodu bio je evidentiran samo 241 slučaj gripe. U Hrvatskoj je, zaključno s 21. siječnja 2018., službeno bilo registrirano ukupno 15.260 oboljelih od gripe. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.