Guardian: Drugi pokušaj atentata na Trumpa ukazuje na opasna vremena za SAD

Foto: EPA

Glasnogovornik američke Tajne službe sažeo je izvanredno poslijepodne na Trump International Golf Courseu u West Palm Beachu na Floridi u pet jezivih riječi: "Živimo u opasnim vremenima." Glasnogovornik je iznio svoju procjenu na konferenciji za novinare jučer  poslijepodne, samo nekoliko sati nakon što je osoba s poluautomatskom puškom AK-47 primijećena samo nekoliko stotina metara od mjesta gdje je Donald Trump igrao golf.

FBI tretira ovaj incident kao drugi pokušaj atentata na bivšeg predsjednika u isto toliko mjeseci. Čini se da slike koje su objavile policijske službe pokazuju rudimentarno snajpersko gnijezdo i sigurno će se pojaviti pitanja o tome kako se netko uspio toliko približiti Trumpu, piše The Guardian.

Pojedinosti objavljene na konferenciji za novinare otkrile su koliko je Trump bio blizu moguće paljbe prema njemu nakon što je atentator 13. srpnja okrznuo njegovo uho na skupu u okrugu Butler u Pennsylvaniji. Na pitanje novinara koliko je napadač kojeg su uočili u nedjelju bio udaljen od njegove očigledne mete, šerif West Palm Beacha Ric Bradshaw, odgovorio je: "Vjerojatno između 300 i 500 metara, ali s puškom i ovakvim nišanom, to nije velika udaljenost."

Dva kontradiktorna narativa

Izvanredna sigurnosna situacija počela je u nedjelju u 13.30 sati kada je Tajna služba izvijestila da je došlo do pucnjave. Trump je u to vrijeme igrao golf sa svojim prijateljem i republikanskim donatorom Steveom Witkoffom. Nalazili su se između 5. i 6. rupe terena od 18 rupa.

Bradshaw je objasnio da je to područje bilo okruženo gustim grmljem - noćnom morom sigurnosne agencije - što je osumnjičenom potencijalnom ubojici omogućilo da se smjesti na rub staze uglavnom izvan vidokruga. Federalni agenti otkrili su da je osim svoje puške AK-47 i nišana, osumnjičenik imao dva ruksaka, kao i GoPro kameru, pa Bradshaw smatra da je namjeravao snimiti svoje radnje.

Neposredno nakon incidenta, početna analiza sugerirala je priču o dva kontradiktorna narativa.

Prvi narativ bio je usredotočen na to koliko je Trump bio izložen, unatoč što su mjere sigurnosti pojačane nakon incidenta s Butlerom te kako se čini da je dobro naoružanoj osobi bilo lako ući na golf teren i sakriti se tamo u grmlju.

Kao što je Bradshaw rekao, kad bi Trump bio aktualni predsjednik, Tajna služba nikada mu ne bi dopustila da igra golf u tako otvorenom okruženju: "Ali on nije aktualni predsjednik, pa smo ograničeni na ono što Tajna služba smatra mogućim".

Drugi narativ je pozitivniji. Za razliku od pokušaja atentata na Trumpa u okrugu Butler, u kojem se Tajna služba suočila s ozbiljnim preispitivanjima svoje kompetentnosti, što je dovelo do ostavke njezine tadašnje ravnateljice Kimberly Cheatle, čini se da nedjeljni incident oslikava agenciju u mnogo ružičastijem svjetlu.

Osumnjičenog napadača uočio je agent Tajne službe koji se kretao rupu ili dvije ispred Trumpa kako bi otkrio potencijalne prijetnje. Unatoč gustom zelenilu koje je okruživalo stazu, agent je ugledao puščanu cijev koja je provirivala kroz nju i napao osumnjičenika, ispalivši četiri do šest metaka. "Tajna služba učinila je točno ono što je trebala učiniti, a njihov je agent napravio fantastičan posao", rekao je Bradshaw.

Počinje neizbježna igra okrivljavanja

Odatle je i privođenje osumnjičenika išlo kao podmazano. Nakon što je na njega pucano, osumnjičenik je ispustio pušku i pobjegao kroz grmlje, uskočivši u crni Nissan koji je vjerojatno ostavio na strateški lociranom mjestu kako bi brzo pobjegao. Prolaznik ga je vidio kako bježi i imao je prisebnosti fotografirati vozilo i registarsku tablicu.

Zahvaljujući moćnoj nadzornoj tehnologiji na Floridi, u roku od nekoliko minuta tablicu su počele tražiti kamere na cestama. Osumnjičenik u bijegu je brzo pronađen na autocesti I-95 i odmah uhićen. Kako je primijetio William Snyder, šerif susjednog okruga Martin gdje je uhićenje obavljeno, osumnjičenik je bio nenaoružan i djelovao je "relativno smireno, nije pokazivao puno emocija".

Uzoran način na koji su savezna i lokalna policija surađivale kako bi spriječile ono što je moglo biti katastrofalan događaj - nakon čega je uslijedilo uhićenje osumnjičenika - umanjit će kritike ove situacije dok počinje neizbježna igra okrivljavanja. Ali i dalje postoje pitanja koja traže odgovore.

Nakon što je Trump bio meta u Pennsylvaniji, kako je bilo moguće da igra golf u okruženju koje je izgleda bilo nemoguće osigurati? Što se događa u zemlji s tako bolnom poviješću uspješnih ubojstava kad se bivši predsjednik može naći na meti ne jednom nego dvaput u tako kratkom roku?

Budnost agenta Tajne službe poštedjela je SAD potencijalne katastrofe. Je li to dovoljna razina sigurnosti? "Razina prijetnje je visoka. Živimo u opasnim vremenima", rekao je glasnogovornik Tajne službe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.