"Hapsi sve": Policija u Varšavskoj štiti SDP-ovo maslo

PUNO SE toga dogodilo i još uvijek se događa u Varšavskoj ulici. Mnogo ljudi je uhićeno. Centar Zagreba bio je pod opsadom. Evo pregleda tko je kriv, a tko prav, koga štiti policija i tko štiti policiju, tko se uspio uhititi i tko nije te zašto nam se sudbina uvijek tako ružno naruga?

1. Čiju vladavinu štiti policija?

Ako se ovako štiti "vladavina prava" u Hrvatskoj, kako je to ponosno izjavio Tomo Horvatinčić, onda se nemamo što brinuti. Osim da neće biti dovoljno policijskih specijalaca da se postroje u zaštitu svih onih prava koja se krše običnim ljudima, puno običnijim nego što su to građevinski tajkun, lokalni šerif i politička elita. Ne sjećamo se situacije u kojoj se policija postrojila kad je trebalo štititi interese onih koji su opljačkani, prevareni, obmanuti, deložirani, protjerani. Nikada još specijalci nisu branili one čija su prava ugrožena. Kordone vidimo samo kad se blokiraju sindikati (kao u Ilici 1998. godine), kad se blokiraju prosvjednici na Markovu trgu ili kad se uhićuju pasivni građani na Cvjetnom trgu. Kad ćemo napokon shvatiti da je policija tu da štiti moćne, a ne nemoćne?

2. Zašto je građanima preostalo samo da legnu na zemlju i čekaju uhićenje?

Ako policija štiti "vladavinu prava", tko onda štiti javni interes? Ako građani ne žele ovakve projekte, ako smatraju da se time devastira njihov grad, ako se bore protiv pogodovanja krupnom kapitalu, protiv sumnjivih dealova i političkih manipulacija, zašto su prepušteni sami sebi? Zašto ih je izdala gradska politika, i to upravo ona koja se postavlja za zaštitnika sada kad je kasno, zašto ih je izdao dio medija, zašto su ih izdali Sabor i Državno odvjetništvo, pa čak i Predsjednik Republike? Onaj koji je, podsjetimo još jednom, svojom nazočnošću uveličao kvorum prilikom izglasavanja projekta Cvjetni prolaz. Zašto je građanima preostalo samo da legnu na zemlju i čekaju uhićenje?

3. Tko je skupljao bodove za borački staž?

Što su na prosvjedu radili SDP-ovi gradski zastupnici? Skupljali bodove za borački staž, što drugo. Jurica Meić i Dan Špicer, dvojica mladih junoša koja su donedavno virila Bandiću ispod repa (i iz novčanika), pobrinuli su se da njihova imena među prvima osvanu na listi uhićenih. Da se zna, za buduća pokoljenja. Pokazali su kako se to krpa biografija, da ne bi sutra netko postavljao suvišna pitanja o tome gdje su bili SDP-ovci kad su se građani borili protiv Bandića i Horvatinčića. Prvo su ih izdali, a onda im se pridružili.

4. Kome to nije uspjelo?

Nažalost, takvo što nije uspjelo Borisu Špremu i Davoru Bernardiću. Predsjednik Gradske skupštine pokušao se progurati do prve linije bojišnice kako bi se uvalio u maricu, ali policija mu nije izašla u susret. Bernardić nije ovoga puta, kao prilikom izglasavanja projekta Cvjetni prolaz u Skupštini, "išao na zahod, na kavu ili u bolnicu", već se ukazao negdje na sigurnoj udaljenosti. "Nosite šminkere", navodno je vikala gomila, ali uzalud. Dvojac nije skupio bodove za borački staž, ali možda se i ovo ubroji u asistencije.

5. Kad vidimo tko se gurao među prosvjednike...

... dođe nam da podržimo Horvatinčića i njegovu kliku. Pored svih onih aktivista koji su od početka, dosljedno, godinama, svakom prilikom i na svakom mjestu prosvjedovali protiv ovog projekta, pored svih onih koji su kampirali u Varšavskoj i uspjeli taj slučaj podići na razinu civilizacijskog obračuna protiv tajkunsko-političko-policijske kamarile, naslikali su se i oni koji su svojedobno digli ruku za taj projekt. Oni koji su podržavali Bandića, oni koji su panično bježali od tog problema, oni koji su partijski poslušno (ili karijeristički oportuno) dizali ili spuštali ruke, sada se slikaju u prvim redovima. Ali ovo je istina: da nije bilo njih, ne bi bilo ni potrebe za prosvjedima.

6. Tko štiti Karamarka?

Policija je privela 150 osoba! Unatoč činjenici da se u centru Zagreba događala možda najmasovnija akcija hapšenja u posljednjih deset i više godina, Hrvatski sabor odbio je raspravu o tome, uz obrazloženje (koga drugog nego Andrije Hebranga) da bi se na taj način politika miješala u rad policije i nanijela štetu pravnoj državi. Kako??? Ako se ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko može angažirano baviti politikom, onda se valjda politika može baviti njegovim i naročito radom policije. Još više ako se krše prava građana na mirni prosvjed. Ali nema veze, od HDZ-a nismo očekivali puno bolje, njegov zadatak ionako se svodi na to da štiti sebe i svoje, baš kao što policija štiti njega i njegove.

7. Čemu onda ironija sudbine? 

Koliko god to nepravedno zvučalo, ovo što radi policija najbolja je predizborna kampanja za SDP. To je ironija sudbine: SDP je kriv za Varšavsku, SDP će na Varšavskoj skupljati glasove. Radi se o onoj stranci koja je do jučer komplotirala s Bandićem te tako davala pokriće svim njegovim malverzacijama, a koja se sada pravi da je za sve kriv HDZ. Policija daje pokriće onome što je zakuhao SDP, a ne HDZ. I to bi trebalo imati na umu kad se jednog dana začepljenog nosa doteglimo do glasačkih kutija.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.