Tvrtka kojoj je HDZ-ovac iz Lutrije namještao poslove surađuje s Inom, Finom...

Foto: Sanjin Strukić (Pixsell)

TVRTKA Fleksbit, za koju USKOK sumnja na to da je dobila 8.3 milijuna kuna vrijedne poslove nakon što je direktor Sektora za logistiku u Hrvatskoj lutriji Željko Fadljević upravo za nju skrojio javne natječaje, radila je i za niz državnih tvrtki - od Ine preko Hrvatske poštanske banke do Fine - te za državne agencije. Nedavno smo otkrili kako su na natječaju u kolovozu ove godine dobili 1.247.500 kuna težak posao "održavanja i proširenja sustava za web prijave korisnika sredstava" Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je neslavno završio.

No sada smo otkrili i da su ove godine dobili gotovo 600 tisuća kuna od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). Dio je isplaćen po natječaju za izradu aplikacije za povezivanje poduzetnika, a drugi dio predstavlja isplatu bespovratnih sredstava. U toj državnoj agenciji nas danas uvjeravaju kako je sve bilo unutar pravila. No krenimo redom.

>> Ugovor iz sefa muža tužiteljice otkrio tajne vlasnike firme koja je radila s Lutrijom

Podsjetimo kako je USKOK pokrenuo niz uhićenja ovog tjedna i to bivše tužiteljice Mirele Alerić Puklin, bivše članice Uprave Agrokora Piruške Canjuge, bivšeg direktora Hrvatske lutrije Željka Fadljevića, supruga nekadašnje zamjenice zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Gorana Puklina te vlasnika tvrtke Fleksbit Tomislav Gligora.

Bivša tužiteljica tereti se da je odavala informacije iz istrage USKOK-a, a u drugom kraku istrage Puklina se sumnjiči da je Gligorinoj tvrtki Fleksbit, u kojoj je bio tajni suvlasnik, sređivao poslove s Hrvatskom lutrijom preko bivšeg direktora Sektora logistike te državne tvrtke Željka Fadljevića, za kojeg tužiteljstvo tvrdi da je također bio tajni partner u Fleksbitu.

Uz dva poduzetnika, i poznati ekonomski analitičar pokrenuo Fleksbit

Tvrtka Fleksbit osnovana je u svibnju 2013. godine i to u Velikoj Gorici kao jednostavno društvo (j.d.o.o.) s deset kuna temeljnog kapitala. Kao osnivači se navode Tomislav Gligora, tvrtka Asset za revizorske poslove te Zoran Kozačinski.

U vrijeme kada je osnovana tvrtka Fleksbit, na čelu tvrtke Asset, koja se navodi kao jedan od tri osnivača Fleksbita, bio je profesor s Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević. On je poznatiji kao čovjek koji je gotovo u isto vrijeme bio u nadzornim odborima Hrvatske pošte i Hrvatske poštanske banke, i to od 2004. do 2011. godine, odnosno u vrijeme vladavine Ive Sanadera.

>> Bujanec ugostio Lovrinovića i Jakovčevića

Za vrijeme dok je nadzirao HPB, u toj banci u državnom vlasništvu dogodila se i poznata afera Bankomat. Jakovčevića, koji je prije nekoliko godina zajedno s Ivanom Lovrinovićem gostovao kod neonacista Velimira Bujanca, poznati ekonomist Vuk Vuković nazvao je redikulom. Tvrtka Asset izlazi kao član društva Fleksbit 2018. godine, a Asset je na kraju brisan iz sudskog registra ove godine.    

Uzlet Fleksbita nakon poslova s Hrvatskom lutrijom

Fleksbit je kroz godine imao milijunske prihode. Primjerice, 2016. godine dobit mu je iznosila 37 tisuća kuna, a 2017. godine 174 tisuće kuna, a tada su još zapošljavali osmero ljudi. Izuzetak je 2018. godina, kad imaju prihode od 3.9 milijuna kuna, no gubitak za tu godinu iznosio je 661 tisuću kuna. Sljedeća godina, 2019., bila je prekretnica jer su imali gotovo četiri puta veće prihode, i to 15.7 milijuna kuna, a dobit 2 milijuna kuna. Tada su imali 22 zaposlenika. U kriznoj 2020. godini imali su još i veće prihode, i to 20.4 milijuna kuna, a dobit je iznosila 1.3 milijuna kuna. U toj godini zaposlili su dodatnih pet ljudi pa je prijavljeno 27 zaposlenika.

Uzlet tvrtke poklapa se s godinama kada počinju sređivati poslove s Hrvatskom lutrijom. Podsjetimo da Tužiteljstvo sumnjiči Fadljevića da je Gligorinom Fleksbitu u postupcima javnih nabava osiguravao status jedinog valjanog ponuditelja, omogućavajući mu dobivanje i ugovaranje poslova s Hrvatskom lutrijom. Pritom su, dodaje USKOK, Fadljević, Gligora i Puklin dogovarali kriterije za bodovanje dostavljenih ponuda i prilagođavali natječaj profilu i certifikatima stručnjaka Fleksbita kako bi ta tvrtka bila jedini ponuđač koji je zadovoljavao tražene uvjete. Tako je, preciziraju USKOK i policija, Hrvatska lutrija kao investitor Fleksbitu dodijelila javne nabave IT usluga u vrijednosti od 8.2 milijuna kuna.

Radili s državom i državnim agencijama

Prije akcije uhićenja, Fleksbit je postao poznat po izradi stranica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Točnije, stranica za prijavu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, pod vodstvom Gligorine firme, srušila se polovinom prošlog mjeseca, upravo prvog jutra kad je trebalo započeti prijavljivanje financiranja energetske obnove obiteljskih kuća.

>> Doznali smo tko i za koliko održava stranice Fonda koje su se jutros srušile

Ta je tvrtka od 2017. do 2020. godine radila više poslova za Europski fond za regionalni razvoj, u ukupnoj vrijednosti od 465.806 kuna. Najveći pojedinačni ugovor bio je onaj iz 2017. godine od 129.412 kuna.

Ove godine HAMAG-BICRO (Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije) isplatio im je 575.747,30 kuna, što je vidljivo iz javnih podataka Ministarstva financija. Iz HAMAG-BICRO-a odgovarajući na naš upit objasnili su kako je riječ o dva posla. Prvi je ugovor o nabavi usluge IT alata za povezivanje i komunikaciju poduzetnika u iznosu od 171.300 kuna plus PDV, a drugi je isplata bespovratnih sredstava po programu Eurostars težak 361.622,30 kuna.

HAMAG-BICRO: Sve je bilo po Zakonu

"U sklopu projekta 'Izgradnja plave biotehnološke zajednice na sredozemlju' B-Blue financiranog iz Interreg programa Mediteran u kojemu HAMAG-BICRO sudjeluje kao projektni partner i voditelj radnog paketa na temu prijenosa znanja i transfera inovacija među ključnim dionicima sektora plave bio ekonomije angažirana je tvrtka Fleksbit.  Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA) iz Italije kao glavni partner odlučio je navedeni IT alat pod nazivom B-Blue Network Match integrirati u njihovu širu međunarodnu Marina platformu", kažu iz HAMAG-BICRO-a dodajući da su za ovaj posao pokrenuli postupak jednostavne nabave.
 
"Nabava je provedena prema Zakonu o javnoj nabavi i prema internom Pravilniku o jednostavnoj nabavi (tri ponude uz prethodno istraživanje tržišta). Temeljem pristiglih ponuda tvrtka Fleksbit d.o.o. odabrana je za izvođača s iznosom 171.300 kuna plus PDV (sveukupno 214.125,00 kn)", stoji u odgovoru HAMAG-BICRO-a.

Što se tiče Eurostarsa, kažu nam da je Fleksbit d.o.o. skupa s partnerima iz Južne Koreje (glavni partner na projektu) i Ujedinjenog Kraljevstva 19.10.2020. godine predao punu prijavu naziva "AI based, Mobile Phone Counter" na natječaj Eurostars II CoD 25 prema EUREKA-tajništvu koje otvara natječaj te je zaduženo za evaluaciju i odabir prijava.

Bespovratna sredstva

"HAMAG-BICRO 28.04.2021. godine od EUREKA tajništva zaprima prvu verziju Ranking liste na kojoj je predmetna prijava pozitivno ocijenjena. Finalni rezultati su zaprimljeni 03.06.2021. sa svim pozitivno ocijenjenim prijavama među kojima je i “AI based, Mobile Phone Counter”. Kod programa Eurostars HAMAG-BICRO provodi administrativno-financijsku provjeru hrvatskog prijavitelja. Po zaprimanju rezultata evaluacije cjelokupne prijave HAMAG-BICRO potvrđuje EUREKA tajništvu da ima dovoljno sredstava za financiranje projekata koji su pozitivno evaluirani. Nakon navedenoga HAMAG-BICRO 21.07.2021. godine potpisuje Ugovor o dodjeli sredstava u sklopu Eurostars programa s hrvatskom korisnikom Fleksbit d.o.o. Zaprimljene su zadužnice koje su uvjetovane ugovorom te je 08.09.2021. godine napravljena prva isplata prema korisniku Fleksbit d.o.o. u iznosu od 361.622,30 HRK za prvo polugodište financiranja projekta", stoji u odgovoru HAMAG-BICRO-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.