HDZ-ovac Mažar: Ne vidim razlog za štrajk sudaca, povećavaju se plaće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar poručio je danas da su plaće sudaca u pet godina povećane dvaput, da im se sada nudi kroz materijalna prava oko 115 eura neto na mjesečnoj razini te da ne vidi razlog za bijeli štrajk.

"Ministarstvo uprave i pravosuđa ponudilo je sucima materijalna prava koja trenutno nemaju, i to po hitnom postupku, božićnicu, regres, uskrsnicu, dar za djecu, što je otprilike na mjesečnoj razini povećanje od oko 115 eura neto", izjavio je Mažar u saboru.

"Ako pogledamo da je u lipnju prošle godine povećanje plaća sudaca otprilike iznosilo oko 583 eura neto, dolazimo do brojke od skoro 700 eura u godini dana", dodao je.

"Imali smo neke prijašnje vlade koje su smanjivale i ukidale naknade pa nije bilo bijelog štrajka, a sada imamo vladu koja kontinuirano radi na povećanju plaća, i najnižih, ali i onih najviših, ne vidim razloga da netko štrajka kada plaće rastu", poručio je Mažar. Izrazio je uvjerenje da će suci i ministarstvo na kraju naći zajednički jezik.

"Izmjenama Kaznenog zakona štitimo privatnost i presumpciju nevinosti"

Mažar je komentirao i izmjene Kaznenog zakona o kojima će sabor raspravljati u četvrtak, a kojima se uz ostalo uvodi novo kazneno djelo, neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

"Izmjenama štitimo pravo privatnosti i presumpciju nevinosti sukladno modernom europskom kaznenom pravu", kazao je.

"U usporedbi s drugim zemljama", dodao je, "30 zemalja Vijeća Europe ima sličan kazneni zakon vezano za curenje informacija, od kojih 23 ima propisano da se mogu kazneno goniti i novinari. Dakle, mi idemo s blažim modelom te osim toga izričito propisujemo da novinari ne mogu niti pomagati, niti poticati niti sudjelovati u tom kaznenom dijelu, čime otklanjamo lažne teze o udaru na slobodu medija", naglasio je Mažar.

"Osuđujemo napad u Zadru"

Vezano za napad na predsjednika zadarskog SDP-a Daniela Radetu istaknuo je da HDZ snažno osuđuje sve oblike nasilja bez obzira o kome se radi i iz koje je stranke.

"Gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ) odmah je reagirao i osudio taj čin, možda u SDP-u nisu vidjeli tu reakciju", rekao je Mažar odbacivši tvrdnje kako nitko iz HDZ-a nije osudio napad i prijetnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.