HEP izgubio 779 milijuna eura pa odlučio podijeliti hrpu novca zaposlenima

Foto: Hina/Index

GOTOVO u isto vrijeme kada je objavljeno da je HEP grupa prošlu godinu završila s gubitkom od 779 milijuna eura, postignut je i dogovor unutar ove državne tvrtke da se za 10.448 zaposlenika povećaju materijalna prava i to za 8.5 milijuna eura, doznaje Index. 

>> HEP navodno dnevno gubi pola milijuna eura. Što se događa?

Naime, početkom lipnja ove godine potpisan je Sporazum o povećanju materijalnih prava radnika HEP-a po kojem regres iznosi 663.62 eura, a što je dvostruko više nego po Kolektivnom ugovoru kada je iznosio 331.81 euro. 

Dvostruko veći regres, nagrade za dan HEP-a, a tu je i božićnica od gotovo 500 eura

Radnici će dobiti i nagradu povodom dana HEP-a u iznosu od 497 eura, a koja je do sada također iznosila 331.8 eura. Po kolektivnom ugovoru radnici su do sada imali i božićnicu u iznosu od 331.8 eura, a prema tek potpisanom Sporazumu dobit će 497.7 eura. Povećala se i naknada za dijete koja je prije iznosila 79.63 eura, a sada iznosi 137.73 eura. 

S 55 eura na 66.57 povećana je i novčana paušalna naknada za podmirivanje troškova prehrane. Povećane su uplate poslodavca uz treći mirovinski stup. Inicijalna uplata je 60 eura i poticajna sredstva na 50 posto radnikova uplaćenog doprinosa. 

Novi trošak državnog gubitaša - 8.5 milijuna eura

Sva povećanja iznose, kako su nam potvrdili u HEP-u, 8.5 milijuna eura. Naime, kažu nam da je zbog inflacije većina tvrtki podigla plaće, često i za dvoznamenkasti postotak. HEP je, s druge strane, u dogovoru s reprezentativnim sindikatima radnicima podigao isključivo iznos neoporezivih materijalnih prava radnika.   

Obavijest o povećanju materijalnih prava 

"Sporazumom sa sindikatima, materijalna prava za 10.448 radnika svih društava HEP grupe povećana su za ukupno 8.5 milijuna eura. To će rezultirati povećanjem ukupnih troškova osoblja HEP grupe u 2023. godini za 1.8 posto", stoji u odgovoru HEP-a. 

Pravdaju se inflacijom

Kako su dodali, stopa inflacije u Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 10.8 posto, a u tim okolnostima je udjel ukupnih troškova osoblja u ukupnim poslovnim rashodima HEP grupe smanjen na "samo" 7 posto. 

Podsjetimo da je još u ožujku ove godine, prije nego što je HEP objavio financijski rezultat za 2022. godinu, vlada intervenirala odlukom o dokapitalizaciji u iznosu od 900 milijuna eura. Prema najavama, 400 milijuna eura usmjereno je kroz dioničarski zajam, a Ministarstvo gospodarstva zaduženo je za povećanje temeljnog kapitala HEP-a. 

Zbog goleme plinske afere, USKOK je ovaj tjedan ušao u HEP. DORH traži podatke koji se odnose na razdoblje važenja Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, odnosno na plin koji je HEP prema toj uredbi morao otkupljivati od Ine. 

Golema plinska afera u HEP-u

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranoj cijeni otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Prema pisanju tjednika Nacional, premijer Andrej Plenković više je puta bio upozoren i sve je unaprijed trebao znati o novoj plinskoj aferi i enormnim gubicima HEP-a nastalim zbog viška plina na tržištu, ali je od trenutka izbijanja te afere tvrdio hrvatskoj javnosti da o njoj nije informiran te da tek prikuplja podatke.

Valja naglasiti da je sinoć odbor za gospodarstvo Hrvatskoga sabora održao tematsku sjednicu o velikoj plinskoj aferi, a na kojoj su bili ministar gospodarstva Davor Filipović, ravnatelj Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) Boris Abramović, predsjednik uprave Plinacroa Ivica Arar i šef HEP-a Frane Barbarić. 

Na toj je sjednici šef HROTE-a Abramović odgovarajući na pitanje tko je kupovao jeftini plin od HEP-a, rekao da je 63 posto tog plina kupio PPD te tako označio tu tvrtku kao najvećeg dobitnika ove afere.  

Iako afera traje već gotovo dva tjedna, zbog nje i dalje nitko nije odgovarao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.