Hezbolah obećao odmazdu

Foto: X

Militantna skupina Hezbolah obećala je uzvratiti Izraelu nakon što ga je optužila da je detonirao pagere diljem Libanona, ubivši devet ljudi i ranivši gotovo 3000, uključujući Hezbolahove borce i iranskog veleposlanika u Bejrutu. Libanonski ministar informiranja Ziad Makary osudio je poslijepodnevnu detonaciju pagera - ručnih uređaja koje Hezbolah i drugi u Libanonu koriste za slanje poruka - kao "izraelsku agresiju". Hezbolah je rekao da će Izrael dobiti "pravednu kaznu" za eksplozije.

Izraelska vojska, koja je angažirana u prekograničnim borbama s proiranskim Hezbolahom od početka rata u Gazi u listopadu, odbila je odgovoriti na pitanja o detonacijama. Broj poginulih porastao je s osam na devet jučer navečer, dok je broj ozlijeđenih ostao na oko 2750, priopćilo je libanonsko ministarstvo zdravstva.

Hezbolah je u ranijem priopćenju potvrdio da su među poginulima najmanje dvojica njegovih boraca i mlada djevojka. Pageri su eksplodirali u južnom Libanonu, južnim predgrađima Bejruta poznatim kao Dahiyeh i istočnoj dolini Bekaa - sve su to uporišta Hezbolaha.

Upozoravamo da su snimke uznemirujućeg sadržaja

U jednom slučaju videonadzor je pokazao osobu koja plaća u trgovini mješovitom robom dok je nešto što je izgledalo kao mali ručni uređaj postavljen pokraj blagajnice eksplodirao.

Hamas: Ovo je eskalacija

Dužnosnik Hezbolaha, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je incident bio "najveća sigurnosna pogreška" za skupinu u gotovo godinu dana sukoba s Izraelom. Palestinska militantna skupina Hamas, koja vodi rat s Izraelom u Gazi, rekla je da su eksplozije pagera "eskalacija" koja će samo dovesti Izrael do "neuspjeha i poraza".

Posebna koordinatorica UN-a za Libanon Jeanine Hennis-Plasschaert osudila je napad u izjavi i rekla da je on "označio izuzetno zabrinjavajuću eskalaciju" u sukobu. Washington je rekao da nije umiješan u eksplozije i da ne zna tko je odgovoran. SAD je ponovno pozvao na diplomatsko rješenje napetosti između Izraela i Libanona.

Pozvao je Iran - koji je sa svojim saveznicima Hezbolahom, jemenskim hutistima i naoružanim skupinama u Iraku formirao "Osovinu otpora" protiv utjecaja Izraela i SAD-a - da ne iskorištava nijedan incident za podizanje nestabilnosti.

Ne komentirajući izravno eksplozije u Libanonu, glasnogovornik izraelske vojske rekao je da se načelnik stožera, general bojnik Herzi Halevi, sastao s višim časnicima u utorak navečer kako bi procijenili situaciju. Nije najavljena nikakva promjena politike, ali "budnost se mora i dalje održavati", rekao je.

Borci Hezbolaha koristili su pagere kao niskotehnološko sredstvo komunikacije u pokušaju da izbjegnu izraelsko praćenje lokacija, rekla su Reutersu ove godine dva izvora upoznata s operacijama skupine. Pager je bežični telekomunikacijski uređaj koji prima i prikazuje poruke.

Mnogo ozlijeđenih

Iranski veleposlanik u Libanonu, Mojtaba Amani, zadobio je "površinsku ozljedu" u eksplozijama pagera u utorak i bio je na promatranju u bolnici, objavila je iranska poluslužbena novinska agencija Fars. Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće.

Žrtve uključuju borce Hezbolaha koji su sinovi najviših dužnosnika oružane skupine, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora. Jedan od ubijenih bio je sin člana Hezbolaha u libanonskom parlamentu Alija Ammara, rekli su.

"Ovo nije sigurnosni napad na jednu, dvije ili tri osobe. Ovo je napad na cijelu naciju", rekao je visoki dužnosnik Hezbolaha Hussein Khalil izražavajući sućut za Ammarovog sina.

Air France je kasno u utorak objavio da obustavlja letove koji povezuju Pariz s Bejrutom i Tel Avivom do četvrtka zbog sigurnosnih razloga.

Ranije u utorak, izraelska domaća sigurnosna agencija rekla je da je spriječila zavjeru Hezbolaha da u narednim danima ubije bivšeg višeg vojnog dužnosnika. Hezbolah je rekao da želi izbjeći sveopći sukob s Izraelom, ali da će samo kraj rata u Gazi zaustaviti prekogranične sukobe. Napori za prekid vatre u Gazi ostaju na mrtvoj točki nakon višemjesečnih pregovora uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Država.

Matthew Levitt, bivši zamjenik direktora obavještajnog ureda američkog ministarstva financija i autor knjige o Hezbolahu, rekao je da bi eksplozije pagera mogle poremetiti njegove operacije na neko vrijeme.

Jonathan Panikoff, bivši zamjenik američkog nacionalnog obavještajnog časnika za Bliski istok, rekao je da bi Hezbolah mogao umanjiti značaj svog "najvećeg protuobavještajnog neuspjeha posljednjih desetljeća", ali rastuće napetosti mogle bi na kraju izbiti u rat punih razmjera ako diplomacija i dalje bude neuspješna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.