U kakvom je stanju Hitna? "Oprema je stara, vozila staju na intervencijama"

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

SAMUEL JELUŠIĆ iz inicijative Hitna uživo 194 kaže da je stanje u hitnoj medicinskoj pomoći teško. Jedan od problema su zastarjela vozila.

"Dugo se već borimo s problemom zastarjelih vozila, zastarjele opreme. Vozila nam staju na intervencijama i bilo je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Neka vozila imaju i više od 500.000 prijeđenih kilometara i neka su starija i od 10 godina", rekao je Jelušić za N1.

Prosvjeduju zbog pacijenata

Jelušić navodi da prosvjeduju upravo zbog pacijenata jer su oni najugroženiji zbog ovakvog stanja. Kaže da je Zagreb u problemu, ali da su manja mjesta u još većem problemu.

"Vi u manjim mjestima imate sat, sat i 15 minuta vožnje do bolnice. Ako imate životno ugroženog pacijenta, teško je ispoštovati onaj zlatni sat", govori Jelušić.

Beroš rekao da je svjestan situacije

Naglasio je da je današnji razgovor s ministrom Vilijem Berošem bio konstruktivan. Jelušić veli da je Beroš svjestan problema.

"On je svjestan toga kakva je situacija, ali uvijek se pita onog drugog ministra – ministra Marića. Ministar Beroš je rekao da je svjestan situacije, ali da trebamo pitati ministra Marića.

Donijeli smo neki dan zaključak s ministrom Berošem da idemo u izradu Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, pa ćemo kroz taj Zakon probati riješiti taj skraćeni radni vijek odnosno beneficiju", kazao je.

Problemi hitne pomoći

Jelušić govori da je problema više pa navodi da je jedan od njih i nedostatak opreme.

"Oprema je dosta stara. Tu je i problem Hitne helikopterske službe koji bi nam puno značio u manjim mjestima u kojima su udaljene bolnice”, rekao je.

Hitnjaci su održali prosvjed prije nekoliko dana, a odaziv je bio velik. Jelušić kaže da u cijeloj državi ima 3000 hitnjaka i da je od toga njih 600 došlo na prosvjed. Riječ je o ljudima koji su bili taj dan slobodni. Ističe da je tog dana hitna normalno funkcionirala.

Kako kaže, s ministrom su dogovorili da za dva tjedna imaju nacrt Zakona o hitnoj medicinskoj pomoći. Potom će imati sastanak u ministarstvu. 

"Najesen, ako se ne pokrene ovo s mrtve točke, spremni smo na novi prosvjed", zaključio je Jelušić za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.