HNB izdaje prigodnu kovanicu od 2 eura s motivom tvrđave u Varaždinu, evo kako do nje

Foto: HNB

Hrvatska narodna banka (HNB) pustit će 2. srpnja u optjecaj prigodnu kovanicu od dva eura u sklopu serije Hrvatski gradovi, s motivom znamenite tvrđave u Varaždinu, a moći će se nabaviti na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a.

Na nacionalnoj strani prigodne kovanice nalazi se prikaz osnovnog motiva tvrđave Stari grad Varaždin, a iz HNB-a podsjećaju da je ta tvrđava bila jedan od osnovnih motiva i na naličju novčanice od pet kuna.

Kovanica će biti izdana u količini od 200.000 komada.

Akademski kipar Stjepan Divković je autor likovnog rješenja, a kovanica je iskovana u Hrvatskoj kovnici novca.

Prigodna eurokovanica, osim što ima numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i navedena prigodna kovanica od dva eura moći nabaviti za istu vrijednost od dva eura, napominju iz središnje banke.

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 2. srpnja 2024. na šalterima poslovnih banaka i blagajni HNB-a u Jurišićevoj 17 od ponedjeljka do petka od 8:30 do 15:30.

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju građana. HNB poslovnim bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet eurokovanica.

Oni koji su zainteresirani za prigodnu kovanicu od dva eura u posebnim pakiranjima, koja je pripremila Hrvatska kovnica novca, za dodatne informacije neka posjete njihovu internetsku stranicu, savjetuju iz HNB-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.