Hoće li Brexit dovesti do propasti Jaguara?

Foto: EPA

OKO 1000 zaposlenika u Jaguarovoj tvornici u Birminghamu prelazi na novi sustav radnog vremena u kojemu će raditi tri umjesto pet dana u tjednu.

Iz Jaguar Land Rovera su poručili kako se radi o privremenoj prilagodbi rasporedu proizvodnje u tvornici. Dodaju kako je redovan pregled rasporeda proizvodnje njihova redovna praksa kojom osiguravaju da je potražnja na globalnoj razini izbalansirana.

Usporit će se proizvodnja

Kako javlja BBC, 1000 radnika koji će raditi tri dana tjedno ostat će na punoj plaći. Ovo znači i da će se usporiti proizvodnja Jaguara. Najveći dio Jaguara ima dizelaške motore, a upravo je prodaja dizelaša u opadanju, dok kupci preispituju njihov utjecaj na okoliš.

Jack Dromey, zastupnik u parlamentu, okrivio je kaos oko Brexita koji vlada u Velikoj Britaniji te loše upravljanje prijelaskom s dizelaških automobila na druge opcije za ovakvu odluku iz Jaguara.

On je za BBC poručio kako je britanska vlada ta koja je poslala poruku da će automobili na dizel nekako postati bezvrijedni te je dodao kako su okolnosti zapravo takve da nova generacija dizelaša ima ultra niske emisije štetnih plinova.

"Pravi problem je u tome", zaključio je optuživši vladu i ministre za ovu odluku Jaguara.

Optužbe prema Theresi May

Unatoč svim poteškoćama s kojima se nosi autoindustrija, iz Jaguara su poručili kako ostaju predani radu u svojim tvornicama u Velikoj Britaniji u koje su od 2010. godine uložili preko 4 milijarde funti.

Glavni tajnik saveza Unite, Tony Burke, okrivio je Theresu May za ovakav razvoj događaja.

"Ovo je učinak kaotičnog i lošeg upravljanja pregovorima oko Brexita od strane vlade, koji su izazvali nesigurnost širom autoindustrije u Velikoj Britaniji, kao i širom cijelog sektora proizvodnje"; rekao je.

Upozorenje iz Jaguara

Prošlog tjedna je šef Jaguara, Ralf Speth, upozorio vladu da dogovori "pravi Brexit" jer će u suprotnom morati biti spremna na smanjenje zaposlenika u autoindustriji kao i na smanjenje profita od autoindustrije.

Danas je pak Torijevac Bernard Jenkin, koji je zastupnik u parlamentu i zagovornik Brexita, optužio Spetha za izazivanje straha njegovim crnim prognozama.

"Bojim se da on sve to izmišlja. Cijelo vrijeme oni koji siju strah izmišljaju brojke u ovoj raspravi. Mislim da im nitko ne vjeruje", poručio je za BBC.

Njegova kolegica koja se pak zalaže protiv Brexita poručila je kako su njegovi komentari sramotni.

Odluka o smanjenju broja zaposlenika

Kako javlja BBC, Jaguar je još u travnju ove godine najavio kako neće produžiti ugovore za svojih 1000 zaposlenika koji rade na određeno vrijeme u njihove dvije tvornice.

Tvrtka Jaguar Land Rover u vlasništvu je India Motorsa iz Indije, a ovog lipnja iz te tvrtke upozorili su kako bi loš dogovor o Brexitu ugrozio njihove planove za 80 milijardi funti ulaganja u Velikoj Britaniji. Osim toga, naveli su da bi bili prisiljeni zatvoriti svoje tvornice, javlja BBC.

Prošle godine su proizveli preko 600.000 automobila, petina od kojih je prodana u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.